Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susjedi u vrtu
  • 07.05.2023. 07:30

Bijeli luk i susjedi: Zašto mu jagode povećavaju glavice, a koga ne podnosi?

Najčešće govorimo kako je bijeli luk dobar ili loš biljni susjed. Međutim, rijetko čujemo koje biljke pozitivno, a koje negativno djeluju na ovo povrće

Foto: Ranka Vojnović
  • 13.307
  • 687
  • 0

Bijeli luk je povrtnica koju skoro svi uzgajamo i konzumiramo. Kao što je neizostavan kada je riječ o narodnoj medicini i našem zdravlju, on je pravi zaštitnik većine vrsta povrća. Ne koristimo ga jedino kada je u pitanju zaštita lukovičastih vrsta.

Ima insekticidno, antifungalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Na biljke djeluje i kao biostimulator. Neke štetočine odbija njegov miris, dok korisne insekte privlači. Mirisom odbija lisne uši, tripse, grinje, ali i krupne životinje kao što su glodari, srne.

Pored kojih biljaka očekujemo dobar urod?

Najčešće govorimo kako je bijeli luk dobar ili loš biljni susjed. Međutim, rijetko čujemo koje biljke pozitivno, a koje negativno djeluju na ovo povrće. Odličan suživot na istoj gredici ima s jagodama, koje štiti od gljivičnih oboljenja. Treba paziti da se ne posadi preblizu i da ga ne zaguše korijen i listovi jagode. Glavice će biti krupnije, jer usjev jagoda đubrimo i navodnjavamo u fazama koje su kritične za rast bijelog luka.

Mrkva ga svojim mirisom štiti od napada lukove muhe i pomaže u prevenciji bolesti glavice. Takođe, potiče formiranje njegovih podzemnih dijelova.

Posijana mrkva s desne strane će ga štititi od lukove muhe (Foto: M.C.C.)

Pozitivno djelovanje imaju kupusnjače, ali ne i razne vrste kupusa. Uzajamno se štite i tjeraju štetne insekte. Osim toga, karfiol i brokula privlače brojne korisne insekte. Veliki listovi kupusnjača smanjuju pojavu korova. Od ljekovitih biljaka je najzahvalniji bosiljak, koji ne samo da štiti već i poboljšava okus čenova.

Koga ne podnosi?

Postoji i grupa biljaka koje nikako ne treba uzgajati prije, na istoj gredici ili pored, jer usporavaju razvoj, privlače štetne organizme, gomilaju prouzrokovače oboljenja ili pogoršavaju kvalitet i okus glavica. Prije svega se radi o pripadnicima porodice lukova. Treba izbjegavati crveni luk, poriluk, ljutiku i luk vlasac.

Zašto i kada okopavati povrće?

Već sam navela da su kupusnjače dobri susjedi, ali ne i kupus. Jedino pod uslovom da ne očekujete krupne glavice i da vam je uzgoj bijelog luka sekundarna aktivnost. Posebno se to odnosi na glavičasti kupus, jer biljke snažno crpe hraniva i vodu iz zemljišta.

Neće mu odgovarati ni blizina mahunarki, pasulja i graška, i repe.


Tagovi

Bijeli luk Biljni susjedi Loši biljni susjedi Dobri biljni susjedi Susjedi bijelog luka Krupne glavice luka Uzgajanje bijelog luka Bijeli luk i jagode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.