Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkva
  • 18.06.2024. 09:00

Bijela, crna ili egipatska rotkva? Ako je volite, evo savjeta za pravilan uzgoj

Najčešće se čuva u podrumima u vlažnom pijesku, kako bi korjenovi ostali sočni.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 128
  • 20
  • 0

Rotkva (Raphanus sativa L. var. major) je najčešće dvogodišnja biljka. U prvoj godini stvara lisnu rozetu i zadebljali korijen, a u drugoj cvjetonosno stablo. Može donijeti sjeme i u prvoj godini, ako se rano posije.

Od zadebljalog korijena tokom zime se priprema salata, koja ne samo da je ukusna već i ljekovita. Sadrži ugljene hidrate, malo bjelančevina, eteričnih ulja, sumpor, koji joj daju karakterističan ukus i miris, a ima najviše vitamina C.

Može se koristiti u liječenju bubrega, vodene bolesti, upale crijeva, proliva, skorbuta, oboljenja pluća, gihta (kostobolje), reume, išijasa, promuklosti, kamena u bubregu ili u mokraćnim kanalima, protiv opadanja kose i za čišćenje rana.

Smatra se da za izbacivanje kamena iz žuči i bubrega treba popiti rotkvin sok na gladan stomak. Prvog dana popije se jedna čaša, drugog dana dvije i tako redom do četvrtog dana, pa se počne smanjivati svakog dana za po jednu čašu soka. Onda se pravi pauza od sedam dana, a zatim se ponovi još jednom. Smatra se da ovaj napitak sprječava kašalj i bolesti jetre.

Tehnologija proizvodnje

Sorte su razne: Zimska bijela (srednje rana sorta, vegetacije 80 do 90 dana), Zimska crna (srednje rana sorta, vegetacije 80 do 90 dana) i ostale zimske sorte - Minhensko pivo (vegetacije oko 100 dana), Erfurtska crna (vegetacije oko 110 dana), Egipatska (srednje rana univerzalna sorta), Cilindra (srednje kasna univerzalna sorta) i druge.

S obzirom na to da stiže za korištenje kasno u jesen, može se gajiti kao drugi usjev poslije graška, ranog krompira, salate, tikvica i slično. Može da dođe na isto zemljište nakon četiri do pet godina.

Kako proizvesti daikon - bijelu rotkvu?

Nakon skidanja predusjeva, zemljište treba obraditi na oko 20 cm dubine i površinski pripremiti sjetvospremačem. Pod osnovnu obradu unijeti 200 do 300 kg/ha mineralnog đubriva NPK (15:15:15), isto toliko i pod površinsku pripremu zemljišta. Prihranu obaviti sa KAN-om, u količini 100 do 200 kg/ha. Napominjem, najpreciznije đubrenje obavlja se na osnovu agrohemijske analize zemljišta.

Sjetva i njega

Sjetva ove kulture za zimsku potrošnju je u junu i julu. Obavlja se u redove na međurednom rastojanju 30 do 50 cm, što zavisi od planirane njege usjeva, dok je rastojanje u redu 10 do 15 cm. Dubina sjetve iznosi 1,5 do dva centimetra. Potrebna količina sjemena za sjetvu iznosi oko 10 do 15 kg/ha.

Prilikom sjetve, ukoliko u zemljištu nema dovoljno vlage za nicanje usjeva, neophodno je zalivanje mlakom vodom ili u krajnjem slučaju zasijana površina se mora povaljati.

Sjetva za zimsku potrošnju je u junu i julu (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Kada se ukažu redovi, biljke treba prorijediti prilikom okopavanja na 12 do 18 cm u redu. Sjetva pneumatskim sijačicama izostavlja prorjeđivanje. Kultivacija između redova primjenjuje se dva do tri puta u toku vegetacije. Ovo je važno da bi se održavalo zemljište u rastresitom i nezakorovljenom stanju. Prilikom drugog kultiviranja, usjev treba prihraniti sa 100 kg/ha azotnog mineralnog đubriva (KAN). Drugo prihranjivanje obavlja se istom količinom i vrstom đubriva kada korijen biljke počne da zadebljava.

Kada brati?

Rotkvu treba zalivati svakih sedam do 10 dana u najtoplijim mjesecima, da bi se ostvario dobar prinos i kvalitet. Zalivna norma iznosi 20 do 30 L/m2. Zalivanjem, pored obezbjeđenja zemljišta vodom, utičemo i na povećanje relativne vlažnosti vazduha na koju rotkva veoma pozitivno reaguje. Najbolji rezultati postižu se navodnjavanjem vještačkom kišom, kao i putem brazdi.

Kako pravilno izvaditi i čuvati crnu rotkvu?

Berba se izvodi kada je korijen dostigao punu sortnu veličinu. Kod proizvodnje rotkve za zimsku potrošnju, to je krajem oktobra i u novembru, ali treba paziti da je ne oštetimo. Prije skladištenja ili eventualnog trapljenja lišće se odstranjuje, bez povrede "glave" korijena. Čuva se tokom zime najčešće u podrumima u vlažnom pijesku, kako bi korjenovi ostali sočni. Prinos varira od 20 do 40 t/ha, a zavisi od vremena stasavanja rotkve, sorte ili hibrida, agroekoloških uslova i primijenjene agrotehnike.


Tagovi

Uzgoj rotkve Bijela rotkva Crna rotkva Egipatska rotkva Ljekovitost rotkve Sok rotkve Njega rotkve Sijanje rotkve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.