Vadi se po vedrom danu kada zemljište nije prevelažno. Prije skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje
Rotkva Raphanus sativus var. niger se ističe u pogledu hranjivih materija, korisnih vitamina, minerala, ali i svojim jedinstvenim okusom.
Uglavnom se koristi za pripremu svježe salate ili u narodnoj medicini. Može da se čuva dugo tokom zime, a za tu namjenu će najbolje odgovarati kasne, zimske sorte.
Za berbu su spremne kada im vrh zadebljalog korijena izviri na površinu. Posao se obavlja po vedrom danu, kada zemljište nije prevlažno. Vlažne i prljave rotkve brzo propadaju.
Kod iskopavanja spriječiti oštećenja i lagano očistiti od zemlje. Prije skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje. Lisna rozeta se odreže na visini od 4 cm. Ostavljanje listova dovodi do isparavanja vode i pojave spužvaste strukture. Mekano korijenje ne treba skladištiti, kao ni oštećene i sa znakovima oboljenja.
Nakon toga pristupa se sušenju, kao u slučaju krompira. U tom periodu dolazi do zrenja i jačanja površinskog sloja. Ako bi svježe iskopane stavili u skladište, veoma brzo bi se razvila plijesan i plodovi postali nejestivi. Za sušenje odaberite suho, sjenovito, prozračno mjesto.
Šta je važno kod vađenja, sušenja i skladištenja krtola krompira?
Prije skladištenja potrebno je prosušenu rotkvu pripremiti i rashladiti, jer unošenje u hladnu prostoriju i nagli pad temperature izaziva stres i propadanje. Najmanje 24 h treba je držati na tamnom mjestu čija je temperatura niža od spoljašne, a viša od temperaturnog režima u skladištu.
Optimalna temperatura tokom čuvanja je od 1 do 2ºC, vlaga do 80 posto, a osigurajte i dobru ventilaciju. Suvišna vlaga izaziva truljenje, a presuh vazduh dovodi do isušivanja.
Prije skladištenja lisnu rozetu odrežite na visini od 4 cm. Nakon toga rotkvu prosušite, kao kod krumpira.
Može se čuvati na balkonu i terasi umotana u papir i poredana u kartonsku kutiju. Najbolje je potrošiti prije mraza i negativne temperature, jer lako izmrzava. U frižideru se čuva u perforiranim vrećicama, najduže do mjesec dana.
Možemo je čuvati u navlaženom pijesku. Na dno posude se stavlja sloj pijeska debljine 3 cm, zatim korijenje, koje ne smije da se dodiruje, i opet pijesak. Tako se redaju slojevi, a na vrhu mora biti pijesak.
Ne čuvajte ih pored jabuke i kruške, jer će izazvati njihovo propadanje i promjenu okusa. Može da se čuva zajedno sa mrkvom i krompirom.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica