Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna rotkva
  • 02.09.2022. 07:30

Kako pravilno izvaditi i čuvati crnu rotkvu?

Vadi se po vedrom danu kada zemljište nije prevelažno. Prije skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 276
  • 36
  • 0

Rotkva Raphanus sativus var. niger se ističe u pogledu hranjivih materija, korisnih vitamina, minerala, ali i svojim jedinstvenim okusom.

Uglavnom se koristi za pripremu svježe salate ili u narodnoj medicini. Može da se čuva dugo tokom zime, a za tu namjenu će najbolje odgovarati kasne, zimske sorte.

Vađenje iz zemlje i sušenje

Za berbu su spremne kada im vrh zadebljalog korijena izviri na površinu. Posao se obavlja po vedrom danu, kada zemljište nije prevlažno. Vlažne i prljave rotkve brzo propadaju.

Kod iskopavanja spriječiti oštećenja i lagano očistiti od zemlje. Prije skladištenja potrebno je obaviti pripremu i sortiranje. Lisna rozeta se odreže na visini od 4 cm. Ostavljanje listova dovodi do isparavanja vode i pojave spužvaste strukture. Mekano korijenje ne treba skladištiti, kao ni oštećene i sa znakovima oboljenja.

Nakon toga pristupa se sušenju, kao u slučaju krompira. U tom periodu dolazi do zrenja i jačanja površinskog sloja. Ako bi svježe iskopane stavili u skladište, veoma brzo bi se razvila plijesan i plodovi postali nejestivi. Za sušenje odaberite suho, sjenovito, prozračno mjesto.

Šta je važno kod vađenja, sušenja i skladištenja krtola krompira?

Uslovi skladištenja

Prije skladištenja potrebno je prosušenu rotkvu pripremiti i rashladiti, jer unošenje u hladnu prostoriju i nagli pad temperature izaziva stres i propadanje. Najmanje 24 h treba je držati na tamnom mjestu čija je temperatura niža od spoljašne, a viša od temperaturnog režima u skladištu.

Optimalna temperatura tokom čuvanja je od 1 do 2ºC, vlaga do 80 posto, a osigurajte i dobru ventilaciju. Suvišna vlaga izaziva truljenje, a presuh vazduh dovodi do isušivanja.

Prije skladištenja lisnu rozetu odrežite na visini od 4 cm. Nakon toga rotkvu prosušite, kao kod krumpira. 

Može se čuvati na balkonu i terasi umotana u papir i poredana u kartonsku kutiju. Najbolje je potrošiti prije mraza i negativne temperature, jer lako izmrzava. U frižideru se čuva u perforiranim vrećicama, najduže do mjesec dana.

Možemo je čuvati u navlaženom pijesku. Na dno posude se stavlja sloj pijeska debljine 3 cm, zatim korijenje, koje ne smije da se dodiruje, i opet pijesak. Tako se redaju slojevi, a na vrhu mora biti pijesak.

Ne čuvajte ih pored jabuke i kruške, jer će izazvati njihovo propadanje i promjenu okusa. Može da se čuva zajedno sa mrkvom i krompirom.


Povezana biljna vrsta

Rotkva

Rotkva

Engleski naziv: Black radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilski gomolj, u donjem dijelu je korijen, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća.... Više [+]

Tagovi

Rotkva Crna rotkva Skladištenje rotkve Čuvanje rotkve Vađenje rotkve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.