Na sposobnost čuvanja djeluje termin i uslovi vađenja iz zemljišta, brzina sušenja i uslovi čuvanja.
Važan faktor u čuvanju krompira je njegova zrelost. Najčešće se termin određuje prema stanju nadzemne zelene mase. Kada se ona osuši vrijeme je za berbu.
Drugi pokazatelj je kada palcem protrljamo po površini krtole koja ostaje čitava kada je spremna za vađenje iz zemlje, a skida se kada je tkivo mlado i nije dozrelo. Kada su prerano izvađene, a površinski sloj je pretanak, dolazi do propadanja i brzog širenja truleži.
Na uspješnost čuvanja krompira veliki uticaj imaju vremenski uslovi prilikom vađenja. Kada je toplo i zemlja suha, krtole se vade čiste i brzo prosuše na vazduhu tako što ih prostremo u tankom sloju. Najbolje da to uradimo na mjestu koje je sjenovito.
Međutim, ako s poslom zakasnimo i krtole ostanu predugo u vreloj i suhoj zemlji dolazi do njihovog isušivanja što se negativno odražava na sposobnost čuvanja. Previše vlage tokom radova vađenja produžava vrijeme sušenja, dok višak vlage pogoduje razvoju truležnih oboljenja koje dovode do propadanja uskladištenog uroda.
Nakon što smo izvadili krompir iz zemlje potrebno ga je pripremiti za skladištenje. Sušenjem se uklanja vlaga s površine i iz unutrašnjosti, čime se osigurava formiranje kompaktne pokožice. Nikada ne bacajte krtole, jer na mjestu oštećenja i nagnječenja se brzo javljaju bolesti.
Optimalna temperatura prilikom vađenja i sušenja je do 20ºC, a bitno je da se sušenje obavi što brže pazeći da temperaturne vrijednosti ne budu ispod 12ºC.
Neophodno je obezbjediti dobru ventilaciju i rasturiti urod u jednom sloju. Po potrebi obavite prevrtanje i uklanjanje loših primjeraka.
Cijeli proces traje deset dana, a zatim se obavlja pakovanje u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice.
Za odlaganje odaberite suhu, mračnu i hladnu prostoriju s dobrom ventilacijom. Temperature ne smije biti preniska kako ne bi došlo do izmrzavanja. Optimalna za čuvanje je između dva i četiri stepena, a vlažnost ne treba da prelazi 70 posto.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica