Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica i krompira
  • 05.08.2022. 15:00

Krompir dosegao rekordne cijene, dvije kulture pojeftinile

Prognoza za prvu polovinu avgusta ostaje nepovoljna. Očekuje se dodatni pritisak na cijene

Foto: Depositphoto/zlikovec
  • 846
  • 157
  • 0

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica i soja su pojeftinile.

Naime, cijene uljane repice i drugih uljarica su u protekloj sedmici bile pod pritiskom i ostvarile pad, dok je iznos za krompir počeo da raste, izvještava Topagrar.

Stanje na berzama

U Evropi je dobra ponuda uljane repice imala uticaj na kretanje cijena na pariškom MATIF-u tokom sedmice. Ugovori za novembar su manji za 23,75 eura, a iznos je pao na 633,00 eura/t.

Pad je zabilježila soja na CBOT-u. Novembarski ugovor je izgubio 16,75 američkih centi da bi se zatvorio na 13,69 dolara po jedinici što je 494,85 eura/t. Očekuje se nestabilno stanje na tržištu zbog promjena u potražnji ulja.

Rekordne cijene za krompir

Fjučersi za krompir na EEX u Lajpcigu su pokazale cjenovni vatromet. Relevantni ugovor od 23. aprila zatvoren je u srijedu na 26,90 eura/dt, što je blizu maksimuma za sezonu. I dalje vremenski uslovi i prognoza za prvu polovinu avgusta ostaju nepovoljni što će smanjiti prinos i kvalitet. To će imati dodatni pritisak na cijenu krompira.


Tagovi

Tržište uljarica Cijena uljane repice Cijena soje Cijena krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.