Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenja
  • 25.09.2021. 16:15

Život u BiH skuplji svakog mjeseca - rast cijena hrane skoro 4 procenta!?

Nivo cijena u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 2,3 procenta.

Foto: Depositphotos/Lado2020
  • 97
  • 15
  • 0

U našoj zemlji vrijednosti prehrambenih proizvoda, kao i usluga za ličnu potrošnju, koje su mjerene indeksom potrošačkih cijena u mjesecu avgustu, u prosjeku su više za 0,2 procenta u poređenju sa onima iz sedmog mjeseca, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. 

Kada je riječ o hrani i bezalkoholnim pićima, skuplji su za pola procenta dok je kod duhana došlo do rasta za 0,3 posto. Skok cijena takođe se bilježi i u sektoru zdravstva (za 0,1 procenat), ali i aparata za domaćinstvo (za 0,6 posto, za koliko je u prosjeku skuplji i gradski prevoz).

U osmom mjesecu ove godine, u odnosu na juli, odjeća i obuća prosječno su jeftiniji za 1,1 posto, a ostala dobra i usluge za 0,1 procenat, pokazuju statističke analize.

Nivo cijena u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 2,3 procenta.

Značajna poskupljenja hrane

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 3,6 posto, alkoholna pića i duhan za 1,9 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,9 posto, zdravstvo za 0,7 posto, prijevoz za 9,5 procenat, rekreacija i kultura za 1,1%, obrazovanje za 0,2%, restorani i hoteli za 0,5%, te ostala dobra i usluge za 0,5 procenat.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 9,5 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,1 posto, te komunikacije za 0,3 procenta.

Poskupljenja: U FBiH najviše porasle cijene piletine i ulja!

Nedavno smo pisali da su u julu 2021., u FBiH najviše porasle cijene jestivih ulja i to za 36,6 procenata u poređenju sa istim mjesecom u 2020. Pored ulja, došlo je i do poskupljenja pilećeg mesa, za 24,7 posto (isto analizirano razdoblje), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

U navedenom periodu, što se tiče cijena jaja i proizvoda baziranih na njima, došlo je do rasta od 5,6 procenata. Šećer je poskupio za 3,3 posto, junetina i teletina za 3,1% dok su brašno i drugi proizvodi od žitarica skuplji za tri procenta. 

Svjedoci smo mnogih apsurdnih vrijednosti pojedinih artikala na tržištu. Podsjećanja radi, unazad desetak godina litar ulja se kretao od 1,10 do 1,40 KM, a sada je to dvostruko više. 


Tagovi

Potrošačke cijene Nivo cijena Skok cijena Poskupljenja Prehrambeni proizvodi Cijene hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić