Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 10.11.2018. 12:30

Zima je pravo vrijeme za servisiranje poljoprivredne mehanizacije

Sezona poljoprivrednih radova je na izmaku, a pred kraj sezone mogu da otkažu hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najveće opterećenje tokom rada. Zato je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina, jer pravilno održavanje i odlaganje mašina, smanjuje potencijalne troškove i štete, obezbeđujući poljoprivrednicima egzistenciju.

Foto: Flickr / brewbooks
  • 163
  • 10
  • 0

Ovogodišnja poljoprivredna sezona je gotovo završena. Jesenja berba, žetva, oranje i đubrenje oranica su obavljeni, pa se tratkori samo rijetko mogu vidjeti na poljima ili eventualno ponegde ispred kuća, zato što su mašine i priključna mehanizacija uglavnom već parkirane u garažama i hangarima, gdje će sačekati proljeće i ponovni izlazak na njive. Do tada je veoma važno da mašine budu pravilno uskladištene i zaštićene.

Zima doba za popravak i servis

Prema riječima poljoprivrednika Gorana Mitrovanova, iz Vršca, koje prenosi RTVjednom godišnje, u zimskom periodu, kada nema posla u polju, mašine se redovno pregledaju, servisiraju, zamjenjuju se dotrajali dijelovi. Kako navodi, kod sijalica to su lančanici, zupčanici koji se najčešće habaju, dok se kod traktora obavlja redovna zamjena ulja, provjerava ispravnost kočnica i drugih mehaničkih dijelova.

Konzerviranje traktora pred zimu

Poljoprivrednici istovremeno i mehaničari

Kontrole i servis mašina poljoprivrednici uglavnom rade sami, dok se za rezervne dijelove obraćaju prodavcima ili proizvođačima poljoprivredne opreme. Od njih mogu dobiti i savjete, a ako je potrebno, i pomoć pri servisiranju. Direktor jedne zanatske radnje koja proizvodi rezervne dijlove za poljoprivrednu mehanizaciju, Vukašin Milinković, napominje da je po završetku poljoprivrednih radova potrebno oprati mašinu i dobro je osušiti da negdje ne ostane vode, jer se na vlažnim mjestima može pojaviti korozija. On za plastiku preporučuje WD-40 sprej čijim se prskanjem dijelovi štite i na neki način konzerviraju, pa tako mogu izdržati zimu.

Kako pripremiti traktor za novu sezonu?

Ispravne poljoprivredne mašine obezbjeđuju egzistenciju

Mada redovan servis predstavlja i značajan trošak za poljoprivrednike, oni napominju da ga ne treba preskakati, jer im u situaciji kada nema novca za nabavku nove, od redovnog održavanja postojeće mehanizacije zavisi i daljnje bavljenje poljoprivrednim poslovima, a često i egzistencija.


Izvori

RTV


Tagovi

Mehanizacija Poljoprivredne mašine Traktori Kombajni Servis Popravak


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete