Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u ruralnim područjima
  • 30.01.2018. 13:00

Žene nosici poljoprivrednih gazdinstava u 22,7% slučajeva

Za poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci žene, u protekloj je godini odobren podsticaj u iznosu od oko 4 miliona KM, odnosno 6,33% podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Facebook/Udruženje poljoprivrednika opštine Stanari vlada.rs
  • 497
  • 21
  • 0

"Od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava 2015. godine bilo je 14% žena nosioca, dok su na dan 31.12.2017. godine od ukupnog broja, žene bile 22,7% nosici poljoprivrednih gazdinstava, za koje je u protekloj godini odobren podsticaj u iznosu od oko 4 miliona KM, odnosno 6,33 % podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede", rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na promociji projekta "Rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou.

Probleme žena u ruralnim područjima učiniti vidljivim

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Drena Đukić prije promocije projekta u Administrativnom centru Vlade Srpske je navela da Ministarstvo kroz ovaj projekat želi da probleme žena u ruralnim područjima učini vidljivim i da se za njih pronađe rješenje u budžetima lokalnih zajednica, odnosno da žene zauzimaju značajno mjesto u strateškim planovima opština i gradova.

"Jagodice" iz Stanara dobile mini grant od 3.000 KM

Prema njenim riječima, Ministarstvo poljoprivrede definisalo je brojne mjere za poboljšanje uslova za život u ruralnom području i žensko preduzetništvo, a pravilnik o podsticajima pokušava učiniti rodno osjetljivim.

Ona je dodala da nema opštine u Srpskoj u kojoj nema udruženja žena, te da je Ministarstvo prošle godine za rad zadruga izdvojilo više od 200.000 KM.

Žene mogu lakše prodavati svoje proizvode

Direktor Džender centra Mirjana Lukač istakla je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede godinama rade na unapređenju položaja žena na selu, te da je jedan od projekata bio i prvi akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu.

Predstavljen je projekt "Rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou"

"To je prvi akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu u regionu, iz kojeg su države u našem okruženju preuzele određene dijelove. Zahvaljujući tom planu, mnogo više žena je postalo vlasnicima svoje imovine, mogu da apliciraju za projekte, ali i za komercijalne kredite", rekla je Lukačeva.

Ministarstvo kroz ovaj projekat želi da probleme žena u ruralnim područjima učini vidljivim i da se za njih pronađe rješenje u budžetima lokalnih zajednica, odnosno da žene zauzimaju značajno mjesto u strateškim planovima opština i gradova.

Ona je dodala da je veći broj podsticaja za žene koje žive i rade na selu, da se poboljšala infrastruktura u selima, te da žene mogu lakše da prodaju svoje proizvode.

Uslov za kredit Svjetske banke - podrška ženama

"Radit ćemo dalje sa Ministarstvom i Vladom Srpske, ali i sa Svjetskom bankom, kod koje ćemo insistirati da prilikom prezentovanja svojih kredita jedan od uslova bude podrška ženama", navela je Lukačeva.

U okviru promocije, udruženja i zadruge koje okupljaju žene u regiji Banjaluka organizovale su i izložbu svojih rukotvorina, hrane i pića, predstavljajući samo dio onoga što proizvode.

Foto: Facebook/Udruženje poljoprivrednika opštine Stanari vlada.rs


Tagovi

Žene u ruralnim područjima Poljoprivredna gazdinstva Stevo Mirjanić Drena Đukić Rodno odgovorno budžetiranje Mirjana Lukač Džender centar Svjetska banka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.