Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u ruralnim područjima
  • 05.01.2018. 11:00

"Jagodice" iz Stanara dobile mini grant od 3.000 KM

Pobjednice takmičenja "Najbolji poslovni plan za razvoj ženskog preduzetništva u ruralnim područjima" su "Jagodice" iz Stanara, sa idejom "Povećanje proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta uz nabavku resursa za preradu voća".

Foto: Bigstockphoto/petrijau Facebook/CERD
  • 289
  • 12
  • 0

"Najbolji poslovni plan za razvoj ženskog preduzetništva u ruralnim područjima", naziv je takmičenja čiji je cilj bio podržati inovativne i razvojne ženske inicijative koje jačaju ruralnu ekonomiju, a samim tim doprinose zapošljavanju u ruralnim područjima.

Pobjednice takmičenja su "Jagodice" iz Stanara, inače članice Udruženja poljoprivrednika opštine Stanari, sa idejom "Povećanje proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta uz nabavku resursa za preradu voća".

Njihova poslovna ideja je u ozbiljnoj konkurenciji sakupila najviše bodova, te zasluženo odnijela pobjedu.

Učestvovale na dvodnevnom treningu

Takmičenje je bilo namijenjeno grupama žena sa sela koje dolaze sa teritorija opština koje su locirane u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a pravo na prijavu imale su udruženja žena sa sela, ženske zadruge, preduzeća koja direktno rade sa ženama na selu te neformalne (neregistrovane u bilo koji oblik organizacije) grupe žena sa sela koje rade zajedno ili žele u budućnosti da rade zajedno.

Trening je ženama omogućio sticanje osnovnih znanja i vještina z oblasti poslovnog planiranja

Nakon što su nominirale svoje ideje, predstavnice prijavljenih grupa žena imale su priliku učestvovati na dvodnevnom treningu pod nazivom "Korak po korak do uspješnog poslovnog plana", koji je ženama omogućio sticanje osnovnih znanja i vještina iz oblasti poslovnog planiranja. Nakon sprovedenih obuka, stručno osoblje CERD-a pružilo je savjetodavnu pomoć svim učesnicama prilikom praktične izrade poslovnih planova.

Nagrada - mini grant

"Jagodice" iz Stanara

Najbolje izrađeni poslovni plan nagrađen je sa mini grantom u iznosu od 3.000 KM. Pomenuti iznos uručen je u vidu namjenskih sredstava, koja su navedena u poslovnom planu i koja su ključna za započinjanje i/ili nadogradnju poslovne ideje.

Takmičenje poslovnih planova iz domena ženskog preduzetništva u ruralnim područjima organizovano je pod pokroviteljstvom magazina za poljoprivredu i ruralni razvoj #AgroPlaneta, te u saradnji sa Mikrokreditnom fondacijom "Partner".

Ova aktivnost je podržana od strane Projekta "Civilno društvo i ruralni razvoj - CiSaRD Projekat", kojeg finansira švedska organizacija We Effect, a implementira Centar za ekonomski i ruralni razvoj - CERD.

Foto: Bigstockphoto/petrijau Facebook/CERD


Tagovi

Jagodice Stanari CERD Žene u ruralnim područjima Udruženje poljoprivrednika opštine Stanari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.