Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 25.04.2021. 12:15

ZDK: Isplaćeni poticaji, za malinare izdvojeno preko 120 hiljada KM

Od ukupnog iznosa, za subvencije u poljoprivredi isplaćeno je 123.615 KM i to organizatorima otkupa i zamrzavanja jagodičastog voća.

Foto: Bigstockphoto/mr2853
  • 156
  • 11
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima i veterinarskim stanicama u Zeničko - dobojskom kantonu ministarstvo finansija uplatilo je poticajna sredstva u ukupnom iznosu od 244.574 KM, a u skladu sa Programom utroška sredstava za potpore u poljoprivrednom sektoru, kao i putem Programa utroška sredstava od prikupljenih veterinarskih naknada za mjere zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK za tekuću 2021. godinu, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade ovog kantona.

Prema riječima minstra poljoprivrede ZDK, Mirsada Hadžića, od ukupne sume, za subvencije u poljoprivredi isplaćeno je 123.615 KM i to organizatorima otkupa i zamrzavanja jagodičastog voća. "Takođe, za provođenje mjera kliničkog pregleda pčelinjaka, kontrole zdravlja vimena kod muznih krava i nadoknade štete prilikom eutanazije oboljelih životinja, isplaćeno je 120.959 KM", naveo je ministar poljoprivrede. 

Isplaćen poticaj malinarima za prošlu godinu - ipak sačuvana liderska pozicija?

Kako smo ranije pisali, Vlada ZDK je sredinom drugog mjeseca na račune malinara uplatila potporna sredstva za proizvodnju te voćne vrste u 2020. godini. Ukupno 1.397 registrovanih malinara u ovom kantonu proizveli su 1.862.032 kilograma jagodičasto bobičastog voća (malina, kupina i organska jagoda) u prošloj godini za šta su nadležni obezbijedili ukupno 547.314,40 KM, a koji su isplaćeni kroz Program poticaja. Za fizička lica visina subvencija iznosila je 0,29 KM/kg, te 0,40 KM po kilogramu za obrte i pravne subjekte.

Iz Vlade stižu i optimistične poruke - da će i dalje podržavati ovu stratešku granu proizvodnje i očuvati lidersku poziciju kantona u malinarstvu Federacije Bosne i Hercegovine. Ono će takođe biti i jedan od prioriteta i u 2021. godini, kako kaže premijer Bašić, koji je upravo na ovu poziciju prešao sa funkcije ministra poljoprivrede u protekloj godini i itekako dobro poznaje pomenutu granu proizvodnje.

Položaj Bosne i Hercegovine u regionu, ali i svijetu kada je u pitanju tržište maline je takav da ovisi o promjenama njene cijene na globalnom nivou, stoga su se u proteklom periodu i dešavale velike oscilacije u otkupu. Bez podrške nadležnih i poticajnih mjera sigurno bi se još nastavio negativan trend krčenja malinjaka. Pored toga, tada kada joj je otkupna vrijednost bila minimalna, na ruku voćarima nisu išle ni vremenske prilike.


Tagovi

Isplata poticaja Vlada ZDK Mirsad Hadžić Registrovani malinari Otkup maline Zdravstvena zaštita životinja Veterinarske stanice Pregled pčelinjaka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.