Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolone na GP
  • 08.07.2022. 10:00

Zatražene hitne mjere zbog zadržavanja bh. voća i povrća na granicama

Prosječan izvoz ovih proizvoda u posljednje tri godine je iznosio 17.286 t, što znači da se u sezonskom periodu od juna do septembra izvezu 864 kamiona svježeg voća i povrća

Foto: VTK BiH
  • 79
  • 8
  • 0

Izvoznici voća, povrća i prehrambenih proizvoda te prestavnici međunarodnih drumskih prevoznika i relevantnih institucija u BiH održali su sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori na kojem su zatražili hitno rješavanje dugih zadržavanja na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom.

Izvoz svježeg voća i povrća (šljiva, krastavac kornišon, mladi krompir i stono grožđe) iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kontinuirano raste. U 2021. godini na tržište EU izvezeno je 22.950 t robe u vrijednosti 42,7 miliona KM, što čini 79 posto od ukupnog izvoza svježeg voća i povrća. Najviše proizvoda izveze se u Njemačku, Hrvatsku i Sloveniju, međutim Hrvatska je za BiH značajna tranzitna zemlja.

864 kamiona

Prosječan izvoz ovih proizvoda u posljednje tri godine je iznosio 17.286 t, što znači da se u sezonskom periodu od juna do septembra izvezu 864 kamiona svježeg voća i povrća, u prosječnoj vrijednosti od 28,8 miliona KM. Radi se o proizvodima sa vrlo visokim sadržajem vode koji do krajnjeg kupca treba da stigne u što kraćem vremenskom roku kako ne bi izgubili na kvalitetu, što za sobom povlači i cijenu proizvoda od strane kupca.

Onni su zatražili sastanak, u roku od par dana, sa predstavnicima nadležnih bh. institucija kako bi se predstavile hitne mjere koje je moguće sprovesti u kratkom vremenskom roku, a kako bi se izbjegla zadržavanja na granici, pogotovo u trenutnom periodu pojačanog izvoza lako kvarljive robe.

  • Traži se od Ministarstva sigurnosti BiH da iznađe model sa Graničnom policijom kako bi se na izlazu iz BiH na graničnim prelazima hladnjače, tj. transport lako kvarljive robe prioritizirao na način da pod policijskom pratnjom takvi prevoznici budu pod prioritetom propraćeni do carinskih službi
  • Traži se od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da angažuje maksimalno sve svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se u što kraćem, promptnijem roku završile carinske procedure prilikom izlaska iz BiH (npr. usklađivanje smjena na graničnim prelazima).
  • Traži se od nadležnih inspekcijskih organa da se pod hitno omogući prioritetatan prolaz lakokvarljivih, sezonskih roba (voće i povrće)i na graničnom prelazu Gradiška, odnosno da se pod hitno produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora i da se usklade sa radnim vremenom UIO BiH-carinama u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz Bosne i Hercegovine (radnim danom do 19h, i subotom do 15h) inspektora, tj. da se usklade sa radnim vremenom UIO BiH (radnim danom do 19h, i subotom do 15h)
  • Traži se od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da što prije ponove urgenciju prema Inspektoratu Republike Hrvatske, u vezi sa održavanjem zajedničkog sastanka, a u vezi produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora Republike Hrvatske i uvođenja rada subotom u sezoni.
  • Svi ovi zaključci trebaju da budu realizovani u što skorijem roku (par dana) kako bi se prvenstveno olakšao prevoz robe.

Nepodnošljivo stanje

Na sastanku je posebno naglašena neophodnost hitnog djelovanja jer svakim danom se povećava izvoz lako kvarljive robe. I izvoznici i prevoznici su naglasili da, iako ne vole takve mjere, ukoliko se u roku od nekoliko dana ne riješe ovi hitni zahtjevi, bit će primorani da realizaciju traže drugim načinima koji bi mogli dovesti do kolapsa na graničnim prelazima.

Kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije zatraženo je, pored ostalog, formiranje radne grupe koja bi predstavnicima Mješovite komisije za praćenje provođenja ugovora s Hrvatskom predstavili prijedloge sistemskog, dugoročnijeg rješavanja ovog pitanja.

Udruženje međunarodnih i drumskih prijevoznika i tereta ističe kako je postojeće stanje na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom nepodnošljivo, da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive te da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno.

Proizvođači voća i povrća trpe štetu zbog zastoja na granici s Hrvatskom

Izvoznici seznonske, svježe, lako kvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza - Stara Gradiška i Nova Sela, na kome se mogu obezbijediti fitosanitarni certifikati. Zbog toga se po hitnom postupku mora razmatrati otvaranje "zelenih koridora" i definiranje graničnog prelaza Svilaj sa svim inspekcijskim kontrolama – BIP, a do njegove uspostave osiguranje kretanja ove vrste robe preko GP Šamac ili Orašje, tj. objezbjeđenje novih BiP-ova.

Radno vrijeme inspektora

Izvoznici robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, koja je uglavnom tranzitna zemlja, izloženi su problemu koji nastaje zbog radnog vremena tamošnjih fitosanitarnih inspektora. Na graničnom prelazu Stara Gradiška rade od 08.00 do 16.00 sati, a na GP Nova Sela od 07.00 do 15.00 sati, u oba slučaja samo radnim danima.

S obzirom da se radi o svježim proizvodima, sa vrlo visokim sadržajem vode koja krajnjeg kupca treba da stigne u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, ovako određeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na pomenuta dva granična prelaza to onemogućava, te se ukazuje potreba za produženjem radnog vremena fitosanitarnih inspektora.


Tagovi

Izvoz Voće Povrće Prehrambeni proizvodi Fitosanitarni inspektori Granični prijelaz Hrvatska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete