Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hitan apel
  • 05.07.2022. 16:00

Proizvođači voća i povrća trpe štetu zbog zastoja na granici s Hrvatskom

Hrvatska služi samo kao tranzitna zemlja, a kupci su negdje drugo u EU. Ipak, izvoznici se danonoćno zadržavaju na graničnim prijelazima

Foto: Depositphotos/Baloncici (ilustracija)
  • 113
  • 21
  • 0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozvala je na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i "zelenih koridora" te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Prošlog mjeseca je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, uputio inicijativu prema nadležnim organima Hrvatske za rješavanje ovog problema. On je tada naveo kako se procjenjuje da će u narednom periodu biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

Tranzitna zemlja

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTKBiH apeluje i ukazuje da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive, te da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno. Izvoznici sezonske, svježe, lakokvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza, Stara Gradiška i Nova Sela, na kojima se mogu osigurati fitosanitarni certifikati.

"Imamo sezonski izvoz voća i povrća, ograničen rad fitosanitarnih službi na granici sa EU, kao i ograničen broj prelaza preko kojih možemo izvoziti tu robu. Često dolazi do zastoja na granici, a u većini slučajeva, pogotovo kod izvoza svježeg voća i povrća. Hrvatska služi samo kao tranzitna zemlja, dakle kupci su negdje drugo u EU", navela je Ognjenka Lalović, direktorica sektora privrede VTKBiH. 

Pada kvalitet

Ovako određeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora onemogućava da svježi proizvodi s visokim sadržajem vode do krajnjeg kupca stignu u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta. Sve to utječe na proizvođača koji zbog zastoja u transportu robu mora naplatiti po nižoj cijeni.

"Poslije imamo problema s otkupljivačem u Njemačkoj i Austrija, ne stiže im svježa roba kakva bi trebala. Naravno da se to negativno održava na naše poslovanje jer kupac hoće kvalitet i kada stigne manjkava roba i plate je manje", rekao je za Agroklub Jasmin Selimović, predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Kornišon". 

Bh. krastavci kvalitet gube na granici?

Poziv na sastanak je upućen nadležnim institucijama kako bi zajednički reagirali i apelovali na rješavanje problema koji su od krucijalne važnosti za izvoznike i prijevoznike. Sastanak je planiran u četvrta, 7. jula. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Izvoz Voće Povrće Granica Šljiva Kornišoni Paprika Jasmin Selimović Ognjenka Lalović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete