Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Španiji
  • 05.07.2023. 18:00

Zašto su španski poljoprivrednici opet na ulicama Madrida?

Protestnom vožnjom traktora žele skrenuti pažnju na minimalnu nadoknadu koja ne može pokriti štetu od suše i poskupljenja usjeva.

Foto: Unió de Pagesos
  • 63
  • 15
  • 0

Španski poljoprivrednici su ponovo izašli traktorima na ulice Madrida.

Unija sindikata poljoprivrednika i stočara je ujedinila proizvođače kako bi zatražili veću pomoć i brzinu u implementaciji ranije odobrenih mjera koje bi trebalo da nadoknade štetu od suše i povećanja troškova proizvodnje, izvještava Unió de Pagesos.

Selo na izdisaju

U koloni protestanata učestvuje oko 150 traktora iz Castilla-La Mancha-e, Castilla Y Leone, Ekstremadure, Valensije i Katalonije. Krenuli su iz Puerta de Alcalá, a cilj je bio doći pred sjedište Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane.

Sindikat je u saopštenju ukazao da će pomoć koju je odobrila Vlada moći da pokrije samo tri posto gubitaka koji nastaju. Od ministra poljoprivrede, Luisa Planasa, zahtijevaju veću odgovornost i odlučnost u rješavanju nagomilanih problema. Unija je proteklih mjeseci održavala skupove i proteste u različitim dijelovima zemlje u nastojanju da ukaže na propast sela i poljoprivrednih proizvođača.

Treba i podsjetiti kako je prošle sedmice Evropska komisija najavila prijedlog novog paketa potpore poljoprivredi od 330 miliona eura u borbi protiv suše plus 100 miliona eura iz prve tranše financiranja vezanih uz posljedice rata u Ukrajini, predloženih još u maju. 

Za borbu protiv suše 330 miliona eura - neke EU države zabrinute

Prema tom prijedlogu Španiji je dodijeljeno najviše, 81.082.911 miliona eura, no ta sredstva još nisu niti odobrena. 

Kiše nema

Podsjećamo da je Španiju pogodila dugotrajna suša. Padavine su već procijenjene na 18,8 posto manje u odnosu na prosječnu vrijednost između 1991. i 2020. godine.

Izvještaj o suši koji je izradio COAG, ukazuje na zabrinjavajuću i raširenu situaciju. Gubici su veliki, a nema nagovještaja da će se vremenske prilike promijeniti. Ugroženi su usjevi žitarica. Na nekim područjima nema razloga da se krene u žetvu na zasijanim površinama. Ništa bolja situacija nije ni za druge kulture.

Suša u Španiji: Rezerve vode nestaju, uhapšeni zbog ilegalnih bunara, organiziraju se protesti

Gubici su procijenjeni na 4,805 miliona eura te prekoračenje troškova stočne hrane od 7,987 miliona u odnosu na petogodišnji prosjek. U ove iznose nisu uračunati gubici sektora voća i vinove loze koji bi mogli biti značajni.

Država nema sluha

Ističu da u Ministarstvu nemaju sluha za njihove probleme i da je potrebno donijeti fiskalne mjere, kao što je prilagođavanje modula poreza na dohodak ili oslobađanje od poreza vezanih za upravljanje vodama, uključujući kvote za navodnjavanje. Naglašavaju i da država nije odgovorila socijalnim mjerama za poljoprivredu, kao što je izuzeće od kvota Posebnog režima samozaposlenih radnika u poljoprivredi na godinu dana.

Upozoravaju da će, ako se hitno ne pristupi rješavanju posljedica suše, biti ugrožen opstanak poljoprivrede i poljoprivrednika.


Tagovi

Španija Madrid Protesti poljoprivrednika Traktori na ulicama Poljoprivrednici Suša Nadoknada štete


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.