Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 10.05.2023. 18:00

Suša u Španiji: Rezerve vode nestaju, uhapšeni zbog ilegalnih bunara, organiziraju se protesti

U Španiji je 2022. bila najtoplija i najsušnija, a situacija se nije promijenila ni u ovoj godini. Sve je postalo politička tema

Foto: Unió de Pagesos de Catalunya
  • 57
  • 14
  • 0

Dugotrajna suša na jugu Evrope uzima svoj danak. Najviše je pogođena Španija. Rezerve vode iznose 48,9 posto ukupnog kapaciteta, a akumulacione zalihe 27.417 hm³ vode, što je u protekloj sedmici smanjeno za 406 hm³, odnosno 0,7 posto trenutnog ukupnog kapaciteta rezervoara, navodi Agronoticias. Atlantski dio zemlje je dobio nešto padavina, dok je strana prema Sredozemnom moru i dalje bez kiše ili su one bile rijetke.

Najavljuju proteste

Sindikat Unió de Pagesos organizirao je proteste danas, 10. te pozvao i na okupljanja 16. maja kako bi zatražio hitan odgovor od Opšte državne uprave na izuzetno ozbiljnu situaciju s kojom se uglavnom suočavaju poljoprivrednici, izvijestio je Valenciafruits. Nedavna ograničenja navodnjavanja u slivu rijeka Segre i Ebre ukazala su na nedostatak planiranja, ali i improvizaciju Hidrografske konfederacije Ebro. Zbog toga Sindikat poziva državu da preuzme odgovornost. U aprilu su Vladi poslali niz mjera za rješavanje ove situacije, ali nije bilo odgovora.

Zbog toga su prisiljeni da preduzmu akcije kako bi zatražili konkretne mjere protiv suše, kao i zaustavili povećanje državne birokratije koja uključuje digitalno praćenje eksploatacije.

Poljoprivrednici na ulicama

Među hitnim mjerama koje zahtijevaju su direktna pomoć, finansiranje i smanjenje uslova za državnu pomoć kao i za provođenje ZPP-a, fiskalne i socijalne cijene vode. Traže i da se hitno obezbijedi navodnjavanje kako bi se osigurale neophodne zalihe za opstanak stoke i plantaža voćnih usjeva.

Ilegalni bunari

Posljednjih mjeseci je tamošnja milicija uhitila 26 osoba zbog navodnog korištenja vode iz ilegalnih bunara za uzgoj suptropskog voća, piše CNN

U izvještaju španske civilne garde navodi se da je četverogodišnja istraga otkrila 250 ilegalnih bunara i ribnjaka u sušom pogođenom području okruga Axarquia istočno od Malage, duž obale Sredozemnog mora.

Osim desetaka uhapšenih, 44 osobe su pod istragom, a smatra se da su uzrokovali štetu od gotovo 11 milijuna dolara. 

Politička tema

Nedostak vode i padavina je glavna tema koja zaokuplja špansko društvo, navodi ElPais. Od početka istorijskog niza, prošla, 2022. je bila najtoplija godina, s tim da je april bio najtopliji i najsušniji. Posledice su razorne. Oko problema se sukobljavaju ekolozi i poljoprivredni sektor, a ovo je postala i politička tema.

Ekolozi ističu da vode ima dovoljno za svakoga ako se koristi na drugačiji način, dok poljoprivrednici upozoravaju da ih suša vodi u propast. Ubrzala se debata o održivosti primarnog sektora i stanju Španije kao izvozne sile intenzivnih navodnjavanih usjeva.


Tagovi

Španija Suša Nestašica vode Protesti poljoprivrednika Istorijska suša Ilegalni bunari Političko pitanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]