Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krušaka
  • 26.01.2021. 16:00

Zašto se naša kruška ne može izvoziti u Rusiju?

RS je od prošlogodišnjeg roda, u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 kruške i osim one tri sporne, nije bilo slučajeva njihovog vraćanja.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 107
  • 5
  • 0

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije, Rosselkhoznadzor objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške sa teritorije Republike Srpske u Rusiju.

Povodom toga, juče je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS održan sastanak ministra poljoprivrede, Borisa Pašalića, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, Gorana Perkovića i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora, Dragana Mataruge, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Razgovoru su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične potvrde o privremenoj obustavi izvoza, otkazali svoje prisustvo.

Svo voće zdravstveno bezbjedno

Krajem prošle godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije vratila je tri pošiljke krušaka u Republiku Srpsku, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istim utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey.

Inspektorat RS preduzeo je niz aktivnosti u cilju obezbjeđenja potpunog nadzora nad vraćenim isporukama. Dospjevanjem na granični prelaz, nadležni inspektori zabranili su njihovo stavljanje u promet i one su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Sproveden je detaljan pregled spornih pošiljki u prisustvu stručnjka iz ove oblasti, kao i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu urađenih analiza, nije potvrđeno prisustvo uzročnika oboljenja.

Izvoz krušaka se nastavlja, zaštite domaće proizvodnje još uvijek nema

Zbog ovog vraćanja izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza krušaka za Rusiju, koji pored redovnog pregleda podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova spremnih za izvoz u Rusiju, u cilju utvrđivanja prisustva navedenog patogena kao obaveznu mjeru prije izdavanja sertifikata.

RS je od prošlogodišnjeg roda, u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 kruške i osim one tri sporne, nije bilo slučajeva vraćanja. Takođe, u sezoni uroda za 2019., u Rusiju je izvezeno 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gdje nijedna nije bila vraćena.

Analizirani uzorci su ispravni

Naša zemlja u potpunosti razumije i podržava mjere ruske fitosanitarne inspekcije kojima se štiti domaća proizvodnja i tržište. Nadležne institucije spremne su preduzeti sve potrebne mjere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bi se odgovorilo svim zahtjevima i omogućilo našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda na tamošnje tržište, zaključeno je na održanom sastanku.

Važno je napomenuti da se kod nas od 2016. redovno provode Programi posebnog nadzora nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey - prouzrokovača američke smeđe truleži. Ovim putem do sada nije utvrđeno prisustvo Monilinie na plodovima.

U toku prošle godine u okviru pomenutog Programa na području RS, ukupno je analizirano 135 uzoraka, od čega su 122 uzeta iz proizvodnih zasada, 10 iz registrovanih rasadnika i tri iz uvoza.

Svi koji su analizirani, bili su negativni.


Tagovi

Izvoz krušaka Fitosanitarni pregled Pošiljke voća Domaća proizvodnja Ministarstvo poljoprivrede Domaće tržište Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete