Zbog uticaja pandemije i promjena navika stanovništva došlo je do manje pojave zoonoza.
Bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka i obrnuto nazivaju se zoonoze. Prema izvještaju Evropske unije i programa One Health, evidentiran je pad broja zoonoza kod ljudi i životinja uzrokovanih hranom u 2020. godini.
Na stranicama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) stoji kako je kampilobakterioza bila najprijavljenija takva u EU-u 2020., sa 120.946 slučajeva u usporedbi s više od 220.000 u prethodnoj godini.
Riječ je o zaraznoj bolesti koju uzrokuju bakterije iz roda Campylobacter. Najčešći uzročnici ove bolesti su C. jejuni i C. coli. Lako se uništava visokom temperaturom, što znači da se hrana mora termički obraditi kako bi se uništile navedene bakterije.
Salmoneloza je zahvatila 52.702 osobe u odnosu na 88.000 u 2019. Broj prijavljenih epidemija uzrokovanih hranom također je pao za 47 posto.
Stručnjaci smatraju da je do pada pojava ovih zaraznih bolesti prijavljenih kod ljudi, u rasponu od 7 do 53 posto, i epidemija koje se prenose hranom došlo zbog uticaja pandemije COVID-19.
Iza velikog smanjenja slučajeva stoje promjene u ponašanju stanovništva u potrazi za zdravljem, ograničenja putovanja i događanja, zatvaranje restorana, karantena i drugih mjera ublažavanja kao što su korištenje maski, fizičko distanciranje i dezinfekcija ruku.
Sljedeće najčešće prijavljene bile su bolest uzrokovana bakterijom yersinia (5.668) i infekcije uzrokovane E. coli koja proizvodi Shiga toksin (4.446). Listerioza je bila peta najprijavljenija zoonoza (1.876 slučajeva), uglavnom kod osoba starijih od 64 godine.
U Grčkoj, Španiji i Italiji s najvećom smrtnosti i hospitalizacijom bile su listerioza i infekcija virusom Zapadnog Nila.
Preko 200 opisanih zoonoza prijeti zdravlju životinja, ali i ljudi
Izvješće prati epidemije koje se prenose hranom u EU i događaje tokom kojih se najmanje dvije osobe zaraze istom bolešću od iste kontaminirane hrane. U 2020. ih je zabilježeno ukupno 3.086. Salmonela je ostala najčešće otkriveni uzročnik i uzrokovala je oko 23 posto epidemija, a najčešći izvori su jaja, proizvodi od jaja te svinjsko meso.
EFSA je objavila dva interaktivna komunikacijska alata o epidemijama koje se prenose hranom kojim se žele pružiti opšte informacije o epidemijama koje se prenose hranom, njihovim uzročnicima i transportnim vozilima s hranom. Također, možete pretraživati i veliku količinu podataka o epidemijama koje se prenose hranom, a koje je EFSA prikupila iz država članica EU-a i drugih zemalja izvjestiteljica od 2015.
Cijeli izvještaj preuzmite u dokumentu ispod teksta.
Dokumenti
Tagovi
Autorica