Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preventivna zaštita
  • 12.03.2019. 18:00

Zaštita voćnjaka i vinograda - obavite ju na vrijeme

Promjenjivo vrijeme s najavljenim oborinama pogodovat će razvoju biljnih bolesti na koštičavim voćnim vrstama. Posljednjih godina bolest crna pjegavost (Phomopsis viticola) sve češće je prisutna u hercegovačkim vinogradima.

Foto: Pixabay/Victoria_Borodinova
  • 177
  • 19
  • 0

U Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar izdali su obavijest za voćare i vinogradare. 

Biljne bolesti na koštičavom voću

Naime, promjenjivo vrijeme s najavljenim oborinama pogodovat će razvoju biljnih bolesti na koštičavim voćnim vrstama. Na toplijim položajima i u nasadima bresaka, nektarina, marelica i šljiva s ranijim sortimentom gdje je otvoreno 20 % cvjetova potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilia laxa). 

U tu svrhu treba koristiti jedan od pripravaka: Signum DF, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG ili Indar 5 EW. Na lokalitetima i u nasadima u kojima se voćke još uvijek nalaze u fazi nabubrenih pupova zaštita se može izvršiti tretiranjem pripravcima na osnovi bakra (Neoram WG, Nordox 75 WG, Champion, Bordoška juha, Cuprablau-Z  i dr.).

Crna pjegavost u hercegovačkim vinogradima

Posljednjih godina bolest crna pjegavost (Phomopsis viticola) sve češće je prisutna u hercegovačkim vinogradima. Stoga je poželjno na mikrolokalitetima gdje se vinova loza nalazi u fazi bubrenja pupova ili stadiju razvoja vunastog pupa, a prije najavljenih oborina izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka na osnovi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WP ili Cuprablau Z. 

U vinogradima s kasnijim sortimentom ili položajima na kojima se loza još uvijek nalazi u stadiju mirovanja može se pričekati s provedbom tretiranja pošto je najpoželjnije navedenim pripravcima zaštitu izvršiti neposredno pred kretanje vegetacije.

Ukoliko se u vinogradu uoče prezimljujući stadiji štetnika, bakreni pripravci se mogu kombinirati s mineralnim uljima kao što su Bijelo ulje EC, Ovipron top EC ili Mineralno svijetlo ulje EC. U istu svrhu samostalno se može koristiti kombinirani pripravak bakra i mineralnog ulja trgovačkog naziva Crveno ulje EC ili Red Fox SE koji se koriste samo za mirovanja vegetacije.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!


Tagovi

Preventivna zaštita Koštičavo voće Vinograd Crna pjegavost Biljne bolesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.