Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 28.04.2018. 11:00

Zagađena rijeka Spreča i 10 ha poljoprivrednog zemljišta

Iz Civilne zaštite TK su istakli i da je nakon izlijevanja hemijskih materija došlo do velikog zagađenja Spreče, zbog čega se Lukavčanima poručuje da vodu iz rijeke ne koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Google Maps
  • 264
  • 15
  • 0

Inspektori federalnih i kantonalnih inspekcijskih službi od jutarnjih sati uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče u koju se jučer (petak) u poslijepodnevnim satima izlila incidentna bazična tekućina (pH12).

Prema preliminarnim rezultatima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, jučer u poslijepodnevnim satima na taložnici "Bijelo more" Fabrike sode "Sisecam Soda" u Lukavcu došlo je do rušenja vanjskog zida u širini od skoro 30 metara, što je uzrokovalo izlijevanje hemijskih materija na okolno zemljište, piše Klix

Ne koristiti vodu za navodnjavanje

Hemijskim materijama, prema prvim informacijama, zagađena je rijeka i blizu deset hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iz Civilne zaštite TK su istakli i da je nakon izlijevanja hemijskih materija došlo do velikog zagađenja Spreče, zbog čega se Lukavčanima poručuje da vodu iz rijeke ne koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Izrada porojektnog plana sanacije

Jutro kasnije na terenu su pored federalnih i kantonalnih inspektora koji uzimaju uzorke vode, prisutne i stručne ekipe koje trenutno rade na čišćenju terena te njegovoj pripremi za sanaciju.

Iz kompanije "Sisecam Soda" Lukavac potvrđeno je da je u toku izrada projektnog plana sanacije, a kojoj će se pristupiti nakon što sve stručne ekipe obave svoje dijelove posla.

Ovo nije prvi puta da je Spreča zagađena. Već smo pisali o zagađenjima koje uzrokuje ispuštanje otrova u tu rijeku. 

Otrovana riba u Spreči, treći puta ove godine
 


Tagovi

Ekološka katastrofa Spreča Zagađenje Navodnjavanje Sisecam Soda Bijelo more


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bosna i Hercegovina ima evropske propise kada je riječ o upravljanju životinjskim otpadom/nusproizvodima životinjskog porijekla, ali je praksi na djelu primitivizam. Javnih objekta za preradu nema, ali pozitivni primjeri postoje, u privatno... Više [+]