Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slijedivost hrane
  • 29.06.2021. 12:00

Zabranjen uvoz 19,5t banana iz Ekvadora jer nisu bezbjedne?!

Za spornu pošiljku postoji sumnja da je zabranjen njen uvoz i u zemljama okruženja.

Foto: Bigstockphoto/Kzenon (ilustracija)
  • 81
  • 21
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, naložila je vraćanje pošiljke banana iz Ekvadora, u količini od 19,5 tona iz razloga što dokumentacija koja je prati ne obezbjeđuje neophodnu sljedivost hrane, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Na osnovu priložene papirologije, utvrđeno je da se ne može izvršiti neophodna identifikacija sporne robe iz uvoza i postoji sumnja da je riječ o onoj za koju je zabranjen uvoz i u zemljama okruženja.

Fitosanitarni inspektor je putem zapisnika naložio uvozniku da dostavi sve zakonom propisane dokumente kako bi se mogao izvršiti potreban pregled navedene pošiljke sa obavještenjem da će u suprotnom biti zabranjen uvoz pomenute voćne vrste, nakon čega je uvoznik odustao od uvoza predmetne pošiljke i ista je vraćena dobavljaču.

Ponovo zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije zbog nematoda

Podsjetimo, u toku ovog mjeseca dva puta je zabranjen uvoz pošiljke merkantilnog krompira porijeklom iz Italije, zbog prisustva karantinski štetnog organizma. Prilikom pregleda robe potvrđeno je postojanje štetočine, latinskog naziva Globodera pallida

Zlatna krompir nematoda je visoko specijalizovana vrsta pomenute štetočine koja parazitira na krtolama i korijenu paradajza, a utiče i na ostale biljne vrste iz porodice noćurka.

Kako smo ranije pisali i prije par mjeseci došlo je do slične situacije, kada je pronađena ista štetočina u tri pošiljke, količine od 63 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske dok je krajem marta federalna fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz onog konzumnog porijeklom iz Egipta, u toku redovnog pregleda na graničnom prijelazu Gorica zbog prisusutva bakterija Clavibacter michiganensis i Ralstonia solanan

Kako je to u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja ("Službeni glasnik BiH", broj 23/03), predmetna pošiljka nije mogla biti stavljena u promet i dalju upotrebu.

U skladu s tim, zabranjen je i njen uvoz, čija je količina iznosila 27 tona, a u vrijednosti od 8.100 američkih dolara, te je naređeno vraćanje iste pošiljaocu, rečeno je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.


Tagovi

Zabranjen uvoz Uvoz banana Sljedivost hrane Fitosanitarna inspekcija Karantinske štetočine Nematoda krompira Merkantilni krompir


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.