Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zabrana uvoza
  • 26.06.2021. 14:00

Ponovo zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije zbog nematoda

Razlog zabrane uvoza je to što je u pošiljci utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma.

Foto: Bigstockphoto/tesphoto
  • 97
  • 240
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Italije, a kao razlog tome navodi se to što je u njemu utvrđeno prisustvo štetnog organizma, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Prilikom pregleda robe, u cilju utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo te štetočine, latinskog naziva Globodera pallida. Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz sporne pošiljke i naređen povrat pošiljaocu.

Nematode su zapravo valjkasti crvi koji uzrokuju oboljenja i štetu na usjevima mnogih povrtarskih kultura, uključujući i krompir, prenosi Srna.

Zlatna krompir nematoda je visoko specijalizovana vrsta pomenute štetočine koja parazitira na krtolama i korijenu paradajza, a utiče i na ostale biljne vrste iz porodice noćurka.

Zaštita zdravlja potrošača na prvom mjestu

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja nadležnog organa u skladu sa dobijenim rezultatima laboratorijske analize. 

Zabranjen uvoz 22 tone merkantilnog krompira iz Italije zbog prisustva nematoda

Podjsetimo, nedavno je nadležna inspekcija zabranila uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Italije zbog utvrđenog prisustva karantinskog organizma zlatne krompir nematode latinskog naziva Globodera rostochiensis.

Pravovremenim utvrđivanjem na granici, stručna procjena rizika i blagovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača, kao i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.

Usljed mogućih problema da se zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje ovog povrća biti znatno skuplje i komplikovanije jer se mora investirati u odgovarajuće prostorije, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata.


Tagovi

Uvoz krompira Zabrana uvoza Merkantilini krompir Zlatna krompir nematoda Fitosanitarna inspekcija Karantinska štetočina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.