Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 22.09.2021. 14:00

Zabranili uvoz: U krompiru nađene nematode, a grožđu povećan sadržaj pesticida

Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz stonog grožđa i merkantilnog krompira zbog povećanog sadržaja pesticida i karantinskih štetočina.

Foto: Bigstockphoto/tesphoto
  • 367
  • 35
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 6,8 tona stonog grožđa porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da je u analiziranom uzorku utvrđeno povećano prisustvo pesticida  "propamokarb" iznad propisanih vrijednosti, nakon čega je nadležno lice donijelo rješenje da se zabrani uvoz i uništi sporna pošiljka, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Iz ove institucije ističu da nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu godine i koji su karakteristični za pojedina godišnja doba.

U saopštenju je navedeno da u slučajevima poput ovog, kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana jer nije ni bila dostupna potrošačima na tržištu.

Zabranjen i uvoz krompira

Takođe je analizama utvrđeno i prisustvo karantinski štetnog organizma u pošiljci merkantilnog krompira, porijeklom iz Poljske. Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz sporne pošiljke, u količini od 24 tone. 

Prilikom pregleda ove robe, sa namjerom da se utvrdi prisustvo karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, potvrđeno je da je 27 odsto krtola zahvaćeno ekonomski štetnim organizama, saopšteno je iz Inspektorata RS, a prenosi Srna.

Pošiljkama od kojih se uzimaju uzorci za analizu zabranjuje se stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja nadležnog lica u skladu sa rezultatima laboratorijske analize.

Zabranjen uvoz 63 tone merkantilnog krompira iz Poljske zbog prisustva nematoda

Podsjetimo i početkom marta utvrđeno je prisustvo karantinski štetnog organizma Globodera rostochiensis

Prilikom pregleda robe, u cilju utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo pomenute štetočine. Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređen povrat pošiljaocu.


Tagovi

Zabrana uvoza Fitosanitarna inspekcija Merkantilni krompir Stono grožđe Karantinske nematode Prisusutvo štetočine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.