Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 23.07.2019. 17:00

Zabranili uvoz 33 pošiljke proizvoda u prvih šest mjeseci 2019. - najviše hrane

Inspektorat RS izvršio je u prvih 6 mjeseci 2019. 58.378 kontrola različitih vrsta roba, od čega je najviše hrane, 32.408 pošiljki, ali i 4.452 pošiljke hrane za životinje.

Foto: Pixabay/1195798
  • 53
  • 7
  • 0

Nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske su u prvom polugodištu ove godine u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza izvršile 58.378 kontrola različitih vrsta roba, od čega je najviše hrane, 32.408 pošiljki, ali i 4.452 pošiljke hrane za životinje. Osim toga tu je i 5.338 pošiljki tečnih naftnih goriva, 9.211 pošiljki predmeta opšte upotrebe i hemikalija, te 6.969 pošiljki koje podliježu obaveznom fitosanitarnom pregledu (sjeme, sadni materijal, đubriva...). Po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet Republike Srpske uplaćene su takse u ukupnom iznosu od 2.461.694 KM, stoji u saopštenju Inspektorata. 

Za potrebe laboratorijskog ispitivanja kvaliteta, zdravstvene i mikrobiološke ispravnosti uzeto je 2.898 uzoraka, i to 1.884 uzorka hrane, 110 uzoraka hrane za životinje, 87 uzoraka tečnih naftnih goriva, 376 uzoraka predmeta opšte upotrebe i 441 uzorak poljoprivrednog repromaterijala (sjeme, sadni materijal, đubriva...). Pošiljke koje se uzorkuju ne puštaju se u promet prije dobijanja rezultata laboratorijskih analiza, napominju u ovoj instituciji. 

U Inspektoratu RS pojašnjavaju kako se laboratorijskim analizama zahtijeva ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik kod određenog proizvoda, kao što je nedozvoljena količina pesticida u voću i povrću, prisustvo različitih kontaminanata u hrani, koncentracija određenih hemikalija u predmetima opšte upotrebe, karantinski štetnih organizama u sjemenu i sadnom materijalu, brojni parametri kvaliteta i drugo.

Zabranjen uvoz 21,7 tona merkantilnog krompira

Na osnovu rezultata analiza kod svega jedan odsto ispitivanih uzoraka, odnosno 33 uzorka, utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, te je po tom osnovu zabranjen uvoz 13 pošiljki hrane, sedam pošiljki igračaka, šest pošiljki materijala koji dolaze u kontakst sa hranom, jedne pošiljke sredstava za održavanje čistoće i šest pošiljki koje podliježu obaveznom fitosanitarnom pregledu (sjeme poljoprivrednog bilja, merkantilni krompir...).  

Zabranjen uvoz 572 kilograma sjemena graška

Za potrebe vršenja inspekcijskog nadzora u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, republički inspektori su prisutni na šest graničnih prelaza i 14 carinskih ispostava u Republici Srpskoj.


Tagovi

Zabrana uvoza Kontrola Inspektorat RS Pesticidi Hrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.