Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme graška
  • 21.03.2019. 12:00

Zabranjen uvoz 572 kilograma sjemena graška

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiranu kontrolu uvoza sjemena, kao i unutrašnjeg prometa.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 211
  • 20
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke sjemena porijeklom iz Srbije u količini od 572,50 kilograma, jer istu nije pratila potrebna propisana dokumentacija.

Riječ je o sjemenu graška sorte "Čudo Amerike" u količini od 1.000 komada neto težine 250 kilograma, sjemenu graška sorte "Kelvedon" u količini od 600 komada neto težine 150 kilograma i sjemenu graška sorte "Mali Provansalac" u količini  od 690 komada neto težine 172,50 kilograma. 

Prilikom pregleda pošiljke utvrđeno je da istu ne prati ISTA sertifikat koji predstavlja dokument o kvalitetu partije sjemena u međunarodnom prometu, čime nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvoz.

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiranu kontrolu uvoza sjemena, kao i unutrašnjeg prometa. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati kvalitetan repromaterijal koji se prometuje u Republici Srpskoj i na taj način obezbijediti snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Tagovi

Sjeme graška Zabrana Čudo Amerike Kelvedon Mali Provansalac ISTA sertifikat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P