Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela plastenika
  • 15.10.2021. 10:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Za 13 socijalno ugroženih domaćinstava obezbjeđeni plastenici

Pomenuti projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, a provodi ga nevladina organizacija "ASB BiH", u 16 lokalnih samouprava u našoj zemlji i trajaće do 31. decembra 2021. godine.

Foto: Depositphotos/db-rus
  • 202
  • 13
  • 0

U sklopu projekta "Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH za 2021. godinu", u Gradskoj upravi potpisani su ugovori o dodjeli 13 plastenika, veličine 75 i 100 kvadratnih metara, za socijalno ugrožena domaćinstva, a koja žive na teritoriji Grada Bijeljine, stoji u zvaničnom saopštenju ove gradske uprave.

Inače, pomenuti projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, a provodi ga nevladina organizacija "ASB BiH", u 16 lokalnih samouprava u našoj zemlji i trajaće do kraja godine, odnosno, do 31.12.2021. 

"Ugovore smo potpisali sa korisnicima, Gradskom upravom, koja sufinansira provođenje u Bijeljini i Centrom za socijalni rad u ovom gradu, prema čijim procjenama su izabrani korisnici. Plastenici će u narednih 15 dana biti dostavljeni i montirani, a odmah će biti izvršena i sadnja jesenjih kultura", pojasnio je Rusmir Hanić, menadžer projekta. 

Pored plastenika, odmah i sadnja

Prema njegovim riječima, ovo je peti put po redu da se dodjeljuju objekti za proizvodnju u zaštićenom prostoru, u organizaciji "ASB BiH" i do sada je obuhvaćeno 314 korisnika u 22 opštine u Bosni i Hercegovini. 

"Ukupna vrijednost sredstava koje je u tekućoj godini obezbijedilo Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je oko 400 hiljada KM", istakao je Hanić. 

Grad Bijeljina učestvovaće u finansiranju sa 10.400 KM na ovom projektu. 

"Gradska uprava je pouzdan partner svim organizacijama koje su spremne da provode ili sufinansiraju socijalne i razvojne projekte ovdje kod nas", napomenuo je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Nikakva zaštita neće otjerati stjenicu - biološke mjere su efikasnije?

A u plasteničkoj proizvodnji mora se voditi računa i o stjenicama, koje će prema procjenama stručnjaka, u budućnosti predstavljati sve veći problem poljoprivrednim proizvođačima, naročito kod povrtarskih kultura. 

Povrtari bi trebalo da shvate jedno. Nikakva zaštita neće odbiti pomenute štetočine već će, naprotiv, povećati njihovu brojnost. Interesantno je da se javljaju od početka vegetacije pa do prvih mrazeva i uzrokuju gubitke sve do kraja berbe što iziskuje povećan napor poljoprivrednika u cilju efikasnog suzbijanja.

 U plastenicima je borba protiv njih lakša jer se mogu koristiti zaštitne mreže na ulazu i sa strane objekta. 


Tagovi

Dodjela plastenika Socijalno ugožena domaćinstva Plastenička proizvodnja Jesenje kulture Sadnja Sufinansiranje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete