Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hajka
  • 21.02.2022. 14:00

Vukovi nadmudrili 200 lovaca kod Teslića

U januaru je evidentiran jedan napad vuka na domaće životinje u mjestu Gornji Kuzmani kod Teslića kada je stradalo šest ovaca, a domaćin je štetu procijenio na 900 KM

Foto: Depositphotos/slowmotiongli
  • 476
  • 59
  • 0

U Blatnici kod Teslića 200 lovaca učestvovalo je u hajci tokom koje je uočeno šest vukova, ali nijedan nije odstrijeljen. 

Predsjednik teslićkog Lovačkog udruženja "Smolin" iz Blatnice, Dragoslav Jokić, rekao je da su tokom hajke viđena dva vuka i zapažen jedan čopor od četiri vuka. On je naveo da je hajka na vuka organizovana u subotu, 19. februara, piše Srna.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u januaru je evidentiran jedan napad vuka na domaće životinje u mjestu Gornji Kuzmani kod Teslića kada je stradalo šest ovaca, a domaćin je štetu procijenio na 900 KM. Napad se desio 27. januara tokom dana u neograđenoj zemljišnoj parceli.

Dok se bh. lovci spremaju u hajku: Svetomir vuka udavio golim rukama

Na području Teslića registrovana su četiri lovačka udruženja - "Omar", "Smolin", "Tetrijeb" i "Borja".

Podsjetimo, Euractiv je nedavno objavio da je rast populacije vukova u Evropi postao prijetnja zbog čega se među poljoprivrednicima javljaju tenzije. Holandski poslanik Evropskog parlamenta, Bert-Jan Ruissen je tada upozorio da se "stoka neće moći držati u velikim dijelovima Evrope."

Direktiva o staništima EU, Bernska konvencija i druge zakonske regulative daju zaštitu najugroženijim vrstama i zabranjuju njihovo hvatanje i ubijanje. To je omogućilo da se njihova populacija u prirodi oporavi i povećali su svoju brojnost. Čak su se pojavili i na lokalitetima na kojima su bili istrijebljeni. 


Tagovi

Vuk Hajka na vuka Lovci Teslić Ovce Dragoslav Jokić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.