Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napadaju stoku
  • 09.02.2022. 12:00

Dok se bh. lovci spremaju u hajku: Svetomir vuka udavio golim rukama

Šezdesetogodišnji Svetomir Potić iz pirotskog staroplaninskog sela Koprivštica golim rukama je zadavio vuka koji je napao njegovo stado alpino koza

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 751
  • 119
  • 0

Nekoliko lovačkih društva u Bosni i Hercegovini tokom februara organizira hajke na vuka. U pojedinim predjelima, poput Konjica, kažu da je primijećen povećan broj ove zvijeri. Spuštaju se i do kuća.

Slični primjeri zabiljženi su nedavno i u teslićkim selima, u Gornjim Kuzmanima su zaklali šest ovaca, a u Očaušu su umjesto stoke, rastrgali oko 20-ak pasa koji su bili na lancima uz seoska domaćinstva. 

Hajka u Bosanskoj Krupi

Lovačko udruženje "Grmeč" iz Bosanske krupe je za posljednju subotu u februaru najavilo hajku, u kojoj mogu učestvovati i članovi drugih lovačkih udruženja.

"Lovci iz drugih udruženja uz uplatu od 20 KM dostavljaju kopiju oružanog lista, kopiju lične karte i kopiju lovačke legtimacije. U slučaju da su boravili kao gosti u našem Udruženju u lovnoj 2021./2022. godini navedena dokumenta nisu potrebna", naveli su u saopćenju.

(Foto: Depositphotos/hecke06)

Dok se lovci u BiH spremaju u hajku iz susjedne Srbije stigla je nevjerovatna vijest. Naime, šezdesetogodišnji Svetomir Potić iz pirotskog staroplaninskog sela Koprivštica golim rukama je zadavio vuka koji je napao njegovo stado alpino koza, u novembru prošle godine. 

Ostale traume

Pola sata je trajala borba s razjarenom zvijeri koju je na kraju udavio. Predator je nanio povrede ovom domaćinu, od kojih se još oporavlja. Traume su ostale, ali je skupio snage i za srbijanske medije ispričao kako će do kraja života pamtiti noć kad je oko četiri sata ujutru u toru s kozama zatekao vuka od četrdesetak kilograma.

Stoka se zbog vukova neće moći držati u velikim dijelovima Evrope?

"Čim se smrkne premotam film, a prije nego što zaspim čujem i najmanji lavež mojih kerova koji čuvaju stado. Jer da nije bilo njih vuk bi sasvim sigurno napravio pokolj u stadu, a ko zna šta bi i sa mnom bilo da me je zvijer tokom borbe uhvatila za vrat ili za stomak", rekao je on.

Inače, poslije dramatične noći, prijetio je da je stado uznemireno, a mnoge koze reaguju na svaki šum oko ispusta i štale. 


Tagovi

Vuk Hajka na vuka Lovci Bosanska Krupa Svetomir Potić Pirot


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]