Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 05.03.2019. 14:00

Vrijedan narod ne pali košnice - za nemar nema opravdanja!

Neke pčele u Živinicama nikada neće dočekati punu sezonu i sve ono što priroda daje. Njihovih 50 košnica izgorjelo je u požaru. Zbog tuđeg nemara, sebičnosti i neodgovornosti.

Foto: Bigstockphoto/jonnysek (ilustracija)
  • 170
  • 27
  • 0

Vrijedan smo mi narod, nema šta. Čim malo zasja sunce, izvuče nas na dvorišta i njive i onda kreće čišćenje. Nakupi se zimi granja, lišća, suhe trave, a sve to treba ukloniti na početku nove sezone. No, kad smo već vrijedni, trebamo biti i odgovorni - em prema svojoj, a još više tuđoj imovini. Pogotovo kada se radi o vatri koja za čas može progutati stabla, kuću ili u posljednjem slučaju - čak 50 košnica! 

Nečij trud i rad, ljubav prema poslu samo je planula u jednom požaru. Pčelarska sezona tek je započela. Pčelice su počele izlaziti iz svojih košnica na ispašu, na lijesku, jagorčevinu i sve druge proljetnice, kako bi dobile snagu za posao koji ih tek čeka. 

No, neke pčelice u Općini Živinice nisu dočekale punu sezonu i sve ono što priroda daje. Njihovih 50 košnica izgorjelo je u požaru. Zbog tuđeg nemara, sebičnosti i neodgovornosti. 

I ne samo 50 košnica, proteklih nekoliko dana, prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice imale su 40 intervencija na gašenju niskog rastinja i na gašenju borove šume. 

Najviše je gorjelo nisko rastinje, u Tuzli čak 14 puta, a takve su požare gasili i u općinama Živinice, Lukavac, Gradačac, Gračanica, Srebrenik i Banovići, navodi portal Tuzlarije.net. 

Zaboravili ste da vatru treba kontrolirati? Da ju se ne treba paliti po vjetru koji silovito puše u nekim dijelovima BiH? Zaboravili ste da dio biljnog otpada možete kompostirati ili ga koristiti kao malč? Pa kako ćeš komšiji pogledati u oči nakon što su mu možda tvojom krivicom izgorjele košnice? Ili još gore, ako su tvojom krivicom izgorjele tvoje vlastite košnice. Ljudi, uozbiljite se! 

Podsjetimo, i PU Banja Luka nedavno je apelovala na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Izazvao požar: Vatra zahvatila i dio stambenog objekata

Ako vidite da netko pali vatru i da ju ne kontrolira, upozorite ga. Ako vas ne posluša, prijavite ga policiji te na vrijeme zovite vatrogasce. Ne prepuštajte stvari slučaju. 


Tagovi

Požari Izgorjele košnice Proljetno čišćenje Neodgovornost Sebičnost Nemar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.