Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Požar
 • 20.02.2019. 16:00
 • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Izazvao požar: Vatra zahvatila i dio stambenog objekata

PU Banja Luka apeluje na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Foto: Foto: Bigstockphoto/S.Borisovich (ilustracija)
 • 91
 • 16
 • 0

Lijepo vrijeme pogodno je za čišćenje bašča, njiva i orezivanje voćki. Mnogi poljoprivrednici pribjegavaju paljenju biljnog otpada što dovodi do velike opasnosti od požara. 

Tako su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 19.02.2019. godine, u saradnji sa nadležnim vatrogasnim službama postupili po prijavama građana da je došlo do požara na lokacijama, gdje je vatra zahvatila korov, nisko rastinje, suvu travu i dio stambenog objekata.

Nemarno ponašanje vlasnika

Požari su lokalizovani, nije bilo povrijeđenih lica, a izvršenim uviđajem konstatovano je da je izazvan nemarnim ponašanjem vlasnika i da je pričinjena znatna materijalna šteta.

Stoga PU Banja Luka, s obzirom na trenutne temperature koje pogoduju izazivanju i širenju vatre, apeluje na građane, poljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje, usljed nekontrolisane vatre, može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

"Takođe, apelujemo da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala činite na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisma. Podsjećamo građane da ukoliko primjete nekontrolisano širenje vatre o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj -123 ili najbližu policijsku stanicu na dežurni broj - 122", stoji u saopštenju PU Banja Luka gdje naglašavaju da će, u okviru svojih ovlašćenja, preduzeti zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Biljni otpad kompostirajte 

Važno je istaknuti da osim što paljenjem biljnog otpada i mogućim požarom ugrožavate imovinu, ali i sebe te druge ljudske živote. Biljni otpad treba u što većoj mjeri kompostirati jer tako dobivate vrijednu sirovinu - kompost

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Važno je znati još i ovo: 

 • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. 
 • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
 • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
 • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. 
 • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
 • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
 • osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje ne bi trebale paliti biljni otpad

Tagovi

Požar Neodgovoran vlasnik Paljenje biljnog otpada Kompost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić