Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u TK
  • 12.06.2023. 11:00

Voda nosi usjeve, kiša ne staje: "Prepao se insan, a kamoli hajvan"

Njive su još pod vodom. U njih se ne može ni pješke, ispričali su poljoprivrednici za Agroklub, a na mehanizaciju i ne pomišljaju još.

Foto: F. Hrnjić/H. Serdarević
  • 261
  • 48
  • 0

Stotinama hiljada maraka mjere se štete na poljoprivrednim usjevima nakon poplava koje su proteklih dana zahvatile dijelove Tuzlanskog kantona. Bujične vode su u općinama Sapna, Kalesija, Čelić i Teočak, nosile sve pred sobom. Uništena je putna infrastruktura i poplavljeno više stambenih objekata, te poljoprivredno zemljište. 

U Sapni je proglašeno stanje prirodne nesreće, uzrokovane poplavama i klizištima. Zbog obilnih kišnih padavina i izlijevanja velikog broja potoka, rijeke Sapne i Munjače kao i drugih manjih rječica, ugroženo je na desetine stambenih i pomoćnih objekata. 

Vodu iz jasala kantama izbacivali

Štete na poljoprivrednim usjevima ovoj općini su oko 280 hiljada maraka. Na njivama je sve razvaljeno, odnijelo je usjeve, pa i zemlju, ispričao je za Agroklub Fedahija Hrnjić iz Sapne.

"Nema onoga ko nema štetu, pogotovo ove njive u brdu, sve je 'snijelo' u ravnicu. Po parcelama su napravljeni kanali", priča nam. Ove godine je sijao kukuruz na površini od 11 hektara, a na još pet hektara je pšenica i ječam. "Nema nigdje da ga voda nije zahvatila. Pšenicu je povaljalo", dodaje ovaj poljoprivrednik.

Na njegovoj farmi su zaplavljena i dva objekta u kojima je bilo 16 goveda. Voda je, priča nam, brzo nadošla i u roku pola sata sve poplavila te odnijela dio puta koji vodi ka štalama. 

"Vodu smo iz jasala kantama izbacivali, štala je napravljena da ima i odvod i padove, ali na mukama smo ovih dana, svi stanovnici ovih općina", kaže Hrnjić, dodavši da je samo jedan objekat u kojem su još četiri grla ostao suh. 

U zaplavljenim objektima krave su doživjele stres jer je riječ o bujici koja je nosila sve pred sobom. "Čula se rika, normalno da su se prepale, i čovjek galami, a kamoli hajvan", navodi ovaj farmer. 

Samo gledati i plakati

Ništa bolje, nažalost, nisu prošli ni poljoprivredni proizvođači u Kalesiji. Kako nam je ispričao Halil Serdarević, čiji su usjevi na više od 10 hektara, štete su ogromne. 

"Nije zahvatilo sve, ali je uništeno sigurno 30 posto. Najviše je stradao kukuruz. Niti se može sad ići da se presije, niti bilo šta. Kiša je maloprije stala, ali se opet naoblačilo", ističe Serdarević. 

Ruke su im, dodaje, svezane jer zbog stalnih padavina ništa uraditi ne mogu, samo gledati i plakati jer su iz dana u dan štete sve veće. "Strna žita već treba da se pripremaju, a od njih nema ništa. Pšenica i ječam, sve će otići. Mnogi neće moći ishraniti stoku", kaže ovaj poljoprivrednik iz Kalesije, dodavši da niko nema razumijevanja da ih posjeti i isplati poticaje na koje čekaju devet mjeseci. 

"Mehanizacijom nema šanse izaći u njive, ne može se ni pješke jer je sve još pod vodom, stanje je katastrofalno", kaže Serdarević. 


Tagovi

Poplave Poljoprivredni usjevi Usjevi pod vodom Kalesija Sapna Fedahija Hrnjić Halil Serdarević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.