Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 31.05.2023. 10:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Stradali zasadi jagoda u Čeliću, poplavilo još nekoliko općina

Pod vodom brojni objekti. Nekoliko lokalnih puteva je u prekidu. Poplavljene i poljoprivredne površine.

Foto: Mujaga Mešić
  • 241
  • 116
  • 0

Usljed obilnih kišnih padavina koje su jučer u večernjim satima zahvatile područje Čelića te poplava koje su uzrokovale, u ovoj općini je proglašeno stanja prirodne nepogode. Prema podacima sa terena najteže stanje je u naselju Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica. Svi vodotoci su rasli i izlili se iz svojih korita.

Uništene jagode

Stradali su zasadi jagoda i plastenici od kojih uglavnom živi lokalno stanovništvo. Kako je Agroklubu potvrdio jedan od proizvođača Mujaga Mešić, voda se jutros povukla. Njegovi zasadi su na 2,5 dunuma. Uslijed poplava voda je uništila najlon na jednom od plastenika. 

"Dva dunuma su pod plasteničkom proizvodnjom. Berba je trenutno bila pri kraju, mada se moglo nabrati još oko 300 do 400 kilograma sitne jagode za industriju, ali nakon ovih poplva, ništa", rekao nam je Mešić. 

Prema podacima iz općinskih službi više od 30 stambenih objekata je pod vodom kao i više pomoćnih objekata. Brojni lokalni putevi su u prekidu, a nekoliko mostova je potpuno uništeno.

"Akivirane su sve službe zaštite i spašavanje i iste se nalaze na terenu. Organizovano je dežurstvo na nekoliko kritičnih lokacija na kojima se nalaze mašine za hitnu intervenciju", rekao je općinski načelnik Admir Hrustanović. 

Porast vodostaja u Bijeljini

Rijeka Modran u bijeljinskom naselju Suho Polje razlila se na poljoprivrdne površine i zaplavila tri domaćinstva u Donjoj Zaovici. Za sada nema informacija da je voda prodrla u stambene objekte, a ekipe civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć ugroženima, saopćeno je iz Gradske uprave.

Velika mogućnost poplava u BiH u narednih tri dana

Vodostaji bujičnih vodotoka Јanje, Gnjice i Lukavca u Bijeljini su u naglom porastu nakon što je u protekla 24 sata na području grada palo 42,8 litara kiše po metru kvadratnom.

Vodostaj Drine je u porastu, kao i rijeke Save.

Bujični vodotoci izazvali su probleme na području Teslića, Uljevika, Lopara i u još nekim mjestima u RS, saopćeno je iz ЈU "Vode Srpske".


Fotoprilog


Tagovi

Poplave Jagode Čelić Uništeni zasadi Plastenička proizvodnja Bijeljina