Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje
  • 30.05.2023. 11:15

Velika mogućnost poplava u BiH u narednih tri dana

Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana

Foto: Grad Bihać
  • 710
  • 96
  • 0

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je upozorenje na moguće vanredno hidrološko stanje. Prognozira se porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne, te na slivu rijeka Une i Sane.

Ne prilazite obalama

Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH. Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu.

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez", saopćili su iz Agencije.

Stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, upozoreno je na opasnost prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzine protjecanja vode u rijekama.

Moguć i grad

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske, također je najavio da se na području cijele RS u periodu od danas do 6. juna očekuju lokalne nepogode uz jače pljuskove s grmljavinom.

"Dnevni razvoj oblaka donijet će jače pljuskove s grmljavinom, lokalne nepogode uz obilne padavine u kratkom periodu, a ponegdje se očekuje i pojava grada", saopćeno je iz RHMZ-a.

Danas u popodnevnim satima i u srijedu, 31. maja, očekuju se jače nepogode i lokalno obilnije padavine na sjeveru i sjeveroistoku. Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed znati tačnu lokaciju pojave obilnih padavina, a količina će znatno varirati. Upozorili su da jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotokova, probleme s oborinskim vodama i pojavu poplava.


Tagovi

Padavine Poplave Agencija za vodno pordučje rijeke Save Republički hidrometeorološki zavod Rast vodostaja Upozorenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.