Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 16.03.2020. 13:30

Vlada FBiH zajednički djeluje u interesu naših građana

Premijer Novalić poručuje da niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa, te da se ograniči kretanje, ponaša se savjesno i prate naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog štaba.

Foto: Vlada FBiH
  • 82
  • 18
  • 0

Vezano za aktualnu pandemiju koronavirusa, premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, obratio se juče građanima s ciljem najavljivanja očekivanih mjera na današnjoj sjednici Vlade FBiH, u proširenom sastavu, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

"Naša Vlada je odmah nakon saznanja za pojavu ovog virusa, oformila Krizni štab za područje Federacije. Poduzete su sve mjere i stavljena su na raspolaganje i finansijska, ali i sva druga neophodna sredstva, u cilju zaštite zdravlja građana Federacije Bosne i Hercegovine", rekao je premijer.

Kako kaže, posljedice širenja COVID-19 neće uticati samo na zdravlje ljudi nego će se negativno odraziti i na cjelokupnu privredu zemlje. Vrlo je očigledno da je u pitanju globalni problem. Na proširenoj sjednici Vlade, razmatrat će se tome. 

Neće doći do poremećaja na tržištu

Novalić je sazvao svih deset kantonalnih premijera, predsjednika Udruženja poslodavaca, Privrednu komoru, Savez samostalnih sindikata BiH, Crveni križ Federacije BiH, kao i čelnike svih nadležnih institucija. Takođe, izdat je nalog svim inspektoratima da pojačaju kontrole, kako bi se spriječio svako ko želi profitirati u ovakvoj situaciji. 

Ministar trgovine donio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena. Ovim se, između ostalog, predviđa zabrana rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. U slučaju potrebe, biti će na raspolaganju i robne rezerve Federacije.

Ohrabrujuća je informacija da  neće doći do poremećaja u snabdijevanju osnovnim životnim potrepštinama. Vlada će razmotriti i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica na privredu, koje su uzrokovane postojećom pandemijom. Odnosiće se konkretno na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije. One su većinom su usmjerene na očuvanje radnih mjesta, kaže Novalić, te nesmetano snabdjevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama. 

Zajedničko djelovanje za jedan cilj

"Ovim putem pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonoćno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u periodu koji je ispred nas. Na ovome im trebamo biti zahvalni, a ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem", istakao je ministar

Novalić je u konstantnom kontaktu sa predstavnicima Vijeća ministara, kao i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske. Svima njima je u interesu da zajednički djeluju povodom aktualne situacije, za dobrobiti svih građana. 

Iz Vlade FBiH poručuju da nema potrebe za stvaranjem zaliha prehrambenih proizvoda

Kako kaže, od velikog značaja je i cjelokupna bliska koordinacija unutar Federacije Bosne i Hercegovine.

 "Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim Vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog štaba", poručuje premijer.


Tagovi

Pandemija koronavirusa Fadil Novalić Nadležne institucije Vlada FBiH Cjelokupna privreda Ublažavanje posljedica Bliska koordinacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕