• Javno mnijenje
  • 17.10.2020. 16:00

Vjeruju li građani ZPP-u i šta misle o poljoprivredi unutar Unije?

Gotovo tri od četiri stanovnika EU svjesno je važnosti Zajedničke poljoprivredne politike i smatraju da svi građani od nje imaju koristi, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja o poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 38
  • 4
  • 0

Najnovije istraživanje javnog mijenja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) sprovedeno je u avgustu i septembru ove godine. Uključivalo je više od 27.200 ispitanika iz 27 država članica. 

Gotovo svi ispitanici, njih čak 95% smatra da su poljoprivreda i ruralna područja važna za budućnost u Europskoj uniji. Šta više, istraživanje pokazuje da je više građana EU, odnosno njih 73% svjesno važnosti ZPP-a i vjeruje da će pridonijeti svima, a ne samo poljoprivrednicima. 

Glavni cilj ZPP-a - sigurna i zdrava hrana

Zatim, stavovi građana o tome koji bi trebali biti glavni ciljevi, slični su nalazima ispitivanja iz 2017. godine. Većina vjeruje da bi pružanje sigurne, zdrave hrane visokog kvaliteta trebao biti glavni cilj, zastupajući stav 62% ispitanika, isto kao i 2017. Ovogodišnje je istraživanje takođe pokazalo da 52% njih smatra da bi jedan od glavnih ciljeva trebao biti zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena, kao i osiguravanje poštenog životnog standarda farmera.

Više Evropljana misli da EU ispunjava svoju ulogu u pogledu ključnih ciljeva ZPP-a. U porođenju sa 2017. godinom, sva područja, uključujući sigurnost hrane, održivost i kvalitet, porasla su za najmanje 5%. Područje u kojem građani vjeruju da Unija najviše ispunjava svoju ulogu je sigurnost hrane, sa tim se složilo 80% ispitanika.

Građani smatraju da su poticaji preniski

Što se tiče finansijske potpore, ispitivanje je pokazalo da povećani broj učesnika, za 13% u odnosu na 2017., smatra da je potpora koja se pruža poljoprivrednicima preniska. Takođe, 56% građana smatra da bi se potrebe trebale povećati u sljedećih deset godina.

Geografska oznaka sve više dobija na značaju - EU je promoviše na svim kontinentima

Sada je više njih svjesno i ekološkog uzgoja - 56% je svjesno takve etikete, što je porast od 29% u odnosu na 2017. Svijest o drugim oznakama poput onih geografskih, ostala je stabilna.

Svjesni su i klimatskih promjena

Iako sve veći udio ispitanika vjeruje da je poljoprivreda jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena, većina ih smatra da je već dala velik doprinos i u borbi protiv njih. Radi se o 55% takvih stajališta, u odnosu na 46% u 2010.

Što se tiče ruralnih područja, građani najviše vjeruju da okoliš i krajolik (82%), pristup kulturnim aktivnostima (56%) i obrazovnim ustanovama (54%) mogu biti kvalificirani kao dobri. Međutim, pitanje razvitka pristupa brzom internetu u posljednjih 10 godina, ističe se kao najveće poboljšanje (55% njih se slaže) dok za radne mogućnosti njih 44% smatra da su se pogoršale.

Šume najviše uništava pretvaranje u poljoprivredno zemljište

Istovremeno, građani vjeruju da najvažnije blagodati koje pružaju šume uključuju osiguravanje životinja prirodnim staništima, očuvanje biološke raznolikosti i očuvanje prirode (69%), apsorpciju ugljičnog dioksida, kao i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih štetnih učinaka (65%)


Tagovi

Javno mijenje Mišljenje građana Evropska unija ZPP Istraživanje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dragi agroklubovci, učesnici, pobjednici nagradne igre "Proljeće 2021. u vrtu uz Agroklub" #mojepovrće hvala za veliko strpljenje, nagrade su već sutra u vasim domovima i vrtovima !!!