Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rakija
  • 18.02.2021. 16:00

Više nema prodaje rakije proizvedene za sopstvene potrebe?

Procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, a do sada u registar nadležnog ministarstva upisano je njih 30. Svi poljoprivrednici koji žele da se bave ovim poslom, trebaju pokrenuti proces registracije.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 1.216
  • 480
  • 0

Proizvoditi rakiju i druga alkoholna pića za sopstvene potrebe nije u našoj zemlji zabranjeno, ali jeste stavljati ih u promet i prodaju. U skladu s tim, nadležni žele da detaljnije upoznaju stanovništvo sa zakonima koji bi definisali ovu oblast poljoprivredne proizvodnje, a po kojima će postupati inspekcija, stoji u zvaničnom saopštenju Inspektorata RS.  

Kako navode u ovoj instituciji, za takav proizvod ne postoji dokaz o porijeklu ili bezbijednost za ljudsku uporebu, kao ni o uslovima u kojima se proizvodi. Iz tog razloga sprovode se kontrole svih registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića u RS, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju istih.

Izbjeći sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju

Na taj način oni se nalaze u sferi sive ekonomije i predstavljaju nelojalnu konkurenciju registrovanim proizvođačima. Potrebno je takođe naglasiti da je alkohol akcizna roba, te da u tom smislu podliježe i obavezama definisanim Zakonom o akcizama.

"S obzirom na to da sama procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, kao i da je do sada u registar nadležnog ministarstva upisano njih tridesetak, a svi poljoprivrednici koji žele da se bave ovim poslom, trebaju pokrenuti proces registracije", navodi se u Inspektoratu.

Šta je loza, a šta komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

Da bi neko pravno lice ili preduzetnik mogli da se time bave, moraju ispunjavati određene uslove, čiji cilj je obezbijediti kvalitet i sigurnost finalnog proizvoda namijenjenog konzumiranju.

U cilju zaštite prava potrošača, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana, kao i svaki drugi proizvod namijenjen za neposrednu potrošnju, kako bi konzumenti imali uvid u sve relevantne činjenice o njemu.

Može samo kvalitetan repromaterijal

Republička poljoprivredna inspekcija kroz brojne kontrole koje provodi u svojoj oblasti, poput kontrole kvaliteta sjemena, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala koji se prometuje i koristi, pruža snažnu podršku domaćim poljoprivrednicima, zabranjujući promet onog nekvalitetnog, od kojeg direktno zavisi visina i kvalitet prinosa.

Isto tako, kada je riječ o kontroli proizvođača jakih alkoholnih pića, inspekcija je obavezna da u cilju zaštite zdravlja potrošača zabrani promet pića koja nisu prošla nikakvu kontrolu, a koja nelegalno prodaju fizičke osobe.

Pored brojnih napora koje preduzimaju institucije u cilju razvoju poljoprivredne proizvodnje, svoj doprinos trebaju dati i sami proizvođači koji će legalizovati vlastiti rad, suzbijati nelojalnu konkurenciju i time podržati unapređenje položaja naših poljoprivrednika na tržištu.


Tagovi

Proizvodnja rakije Registrovani proizvođači Siva ekonomija Nelojalna konkurencija Kvalitetan proizvod Kvalitet sjemena Zdravlje potrošača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]