Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska komora FBiH
  • 10.10.2019. 13:30

Veterinarskoj komori FBiH nije data saglasnost na statut

Jedan od problema koji je doveo do ovakve odluke Vlade FBiH je to što rukovodstvo Veterinarske komore poduzima poslove za koje nikad nije dobilo saglasnosti Vlade FBiH.

Foto: Pixabay/natanac1
  • 903
  • 149
  • 0

Vlada FBiH na današnjoj sjednici nije dala saglasnost na Statut Veterinarske komore Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na javnu oblast, uz zaključak u kojem je navedeno i da nadležno federalno ministarstvo nije dalo prethodnu saglasnost u skladu sa članom 114. Zakona o veterinarstvu FBiH, da izmijenjene odredbe u vezi s mandatom predsjednika Komore pogoduju sadašnjem rukovodstvu, jer mandat predsjednika traje neograničeno, da nacionalna zastupljenost u strukturi članica komore i njenim organima nije ispoštovana, da je samo manji broj od ukupno 142 veterinarske stanice zastupljen u Komori, te da rukovodstvo Veterinarske komore poduzima poslove za koje nikad nije dobilo saglasnosti Vlade FBiH, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. 

Država već platila, a pojedini veterinari naplaćuju 10-50 KM po grlu za uzorak krvi i vakcinu

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da, u saradnji s Veterinarskom komorom FBiH, otkloni uočene nedostatke, a Federalna uprava za inspekcijske poslove je zadužena da izvrši detaljnu kontrolu rada Veterinarske komore FBiH i o tome dostavi informaciju Vladi FBiH. 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovlašteno je da nastavi izdavati veterinarske licence i druge poslove koji spadaju u poslove javnih ovlaštenja do konačnog odlučivanja o statusu Veterinarske komore FBiH. 


Tagovi

Veterinarska komora FBiH Statut Vlada FBiH Nacionalna zastupljenost Mandat Veterinari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]