Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarske usluge
  • 09.08.2019. 12:30

Država već platila, a pojedini veterinari naplaćuju 10-50 KM po grlu za uzorak krvi i vakcinu

Da nešto ne štima, vidljivo je bilo u visini cijena usluga, koje nisu bile jedinstvene i koje su se u zavisnosti od kantona i općina kretale od 10 do 50 KM za uzorak krvi i vakcinu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 2.200
  • 344
  • 0

Veterinarsko klupko isprepleteno sprovedbom obaveznih mjera zdravstvene zaštite goveda na terenu još pred kraj prošle godine počelo se odmotavati. Stočari nisu znali, a pojedini veterinari su koristili priliku i već plaćene usluge od strane države naplaćivali stočarima.

Veterinari stočarima naplaćuju provođenje obaveznih mjera koje su već plaćene iz federalnog budžeta

Da nešto ne štima, vidljivo je bilo u visini cijena usluga, koje nisu bile jedinstvene i koje su se u zavisnosti od kantona i općina kretale od 10 do 50 KM za uzorak krvi i vakcinu. Stočari su to uredno plačali, jer bez potvrde o sprovedbi obaveznih mjera zdravstvene zaštite nema ni poticaja. Vještom manipulacijom na terenu i neznanjem farmera, šta je to već država za njih platila, može se samo pretpostaviti koliko duplih plaćenih računa je bilo u proteklom periodu za jednu istu uslugu.

Za šta država izdvaja 2,5 miliona KM

Pod programom otkrivanje, suzbijanje i iskorijenjivanje zaraženih bolesti životinja, nadležno ministarstvo izdvaja sredstva u visini od 2,5 miliona KM koja se raspoređuju za minimalni obim veterinarskih aktivnosti u 2019. godini i to za:

  • Kontrolu zaraznih bolesti bruceloze, tuberkuloze, enzootske leukoze goveda, plavog jezika i salmoneloze. Dijagnostičko ispitivanje uzoraka krvi životinja koje su pobacile i kopitara na infektivnu anemiju konja. Vakcinacija životinja protiv bolesti kvrgave kože. Dijagnostičko ispitivanje službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi u odobrenim ili registriranim farmama. Dijagnostičko ispitivanje u slučaju pojave bolesti zoonotičnog karaktera i drugih bolesti koje se sporadično javljaju a čija pojava može značajno uticati na zdravlje životinja ili imati značajne ekonomske posljedice. Naknada štete za uginule, ubijene i neškodljivo uklonjene životinje Provođenje mjera DDD-a na zaraženim imanjima i transportnim sredstvima.
  • Educiranje vlasnika životinja i dodatno obrazovanje doktora veterinarske medicine putem savjetovanja i seminara.
  • Praćenje zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla u odobrenim i registriranim objektima.
  • Osiguranje dijagnostikama za konfirmacijske testove.
  • Nerealizirani zahtjevi iz 2018. godine koji su bili predmet naknadnih kontrola i provjera te im nisu isplaćene novčane podrške po Programu "Poticaj za veterinarstvo" za 2018. godinu.
  • Monitoring prisustva mikotoksina i teških metala u hrani životinjskog porijekla i hrani za životinje.

Jasno definisane cijene

Usluge veterinara u sprovedbi obaveznih mjera zaštite goveda, a koje finansira nadležno ministarstvo su također jasno definisane: broj uzetih uzoraka i broj ispitanih uzoraka.

  • Za veterinarske organizacije cijena uzimanja uzoraka krvi iznosi 5,00 KM, tuberkulinizacija 15,00 KM po životinji.
  • Za dijagnostičke ustanove cijena laboratorijske pretrage za brucelozu Roze Bengal test 6,00 KM i RVK test 17 KM, Qgroznicu 6,00 KM, enzootsku leukozu goveda 7,50 KM salmonelu 30,00 KM, bolest plavog jezika 15,00 KM, uzorke krvi životinja koje su pobacile 50,00 KM, infektivna anemija konja 30,00 KM. U cijene je uračunat PDV.

Test na tuberkulozu se ne ispituje putem krvi

Niti jedno govedo ne smije biti uvedeno u stado ako nije pretraženo s negativnom reakcijom na tuberkulinski test. Usluga sprovedbe testa na tuberkulozu, a na terenu se pokazalo da se često ovaj test naplaćivao, a stočar ne znajući metodu uredno plaćao, pod objašnjenjem da je test urađen putem uzetog uzoraka krvi. Test na tuberkulozu se ne ispituje putem krvi. Tehnika tuberkulinskog testiranja i interpretacije reakcije vrši se tako što se mesto aplikovanja zahvati prstima i očisti. Aplikuje se tuberkulin na način koji obezbjeđuje njegovu intradermalnu distribuciju. Može se koristiti kratka sterilna igla, sa koso izbrušenim rubom prema spolja, sa gradiranom špricom napunjenom tuberkulinom, koja se uvodi ukoso u dublje slojeve kože. Nakon tri dana provjerava se debljina kožnog nabora svakog mjesta aplikacije, te se upisuje u evidenciju. Da li platiti ili ne, na koji način, mnogo je polemike među stočarima, biti siguran da ste uredno platili uslugu je tražiti fiskalni račun, na kojem uredno piše usluga i cijena.


Tagovi

Vakcina Naplaćivanje usluga Veterinari Uzorak krvi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.