• Granična kontrola
  • 23.06.2020. 15:00

Velika Britanija uvodi graničnu kontrolu po fazama

Od aprila iduće godine svi oni koji uvoze proizvode životinjskog i biljnog porijekla morati će ispuniti obrazac, a do jula treba biti uspostavljena potpuna kontrola na svu robu i trgovce.

Foto: Depositphotos/gogyan
  • 34
  • 7
  • 0

Velika Britanija će po fazama uvoditi graničnu kontrolu na robu iz Europske unije nakon završetka tranzicijskog razdoblja, a sve s ciljem kako bi ublažila udarac kompanijama koje se ionako već bore s posljedicama korona krize. 

Tako će od januara iduće godine, trgovci koji uvoze standardnu robu, poput odjeće i elektrotehnike svakako morati voditi svu evidenciju, ali će imati mogućnost ispunjavanja carinskih deklaracija čak šest mjeseci. Od aprila svi oni koji uvoze proizvode životinjskog i biljnog porijekla morati će ispuniti obrazac, a do jula, kako piše Reuters, treba biti uspostavljena potpuna kontrola na svu robu i trgovce.

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Što se tiče samih tarifa, njihovo se plaćanje takođe može odgoditi sve dok se ne ispuni deklaracija, a svaka firma će morati razmotriti kako obračunati PDV na takvu robu. Takođe, Vlada je osigurala paket od 50 miliona funti (oko 116.381.351 KM) za dodatna zapošljavanja, obuke i novu IT opremu u carinskom sektoru, a izgraditi će i nove granične objekte za sprovođenje provjera.

Ogroman uticaj pandemije na proizvodnju

Covid-19 imao je ogroman uticaj na cijeli prehrambeni sektor u Velikoj Britaniji, a brojni poljoprivrednici i trgovci smatraju kako Vlada što prije treba odlučiti na koji način će se kontrole sprovoditi kako bi se znali pripremiti. 

"Zabrinuti smo zbog procjene Vlade o tome koji će proizvodi i u kojim količinama zahtijevati dodatne inspekcije. Bilo bi nam puno bolje da imamo neki širi dijalog s njima. U potpunosti prihvatamo stav Velike Britanije u vraćanju suvereniteta i nadamo se kako on neće jako uticati na nas proizvođače“, rekao je Nigel Jenney, izvršni direktor konzorcija Fresh Produce.

Podsjetimo, Velika Britanija je najavila novi carinski režim nakon Brexita koji će zamijeniti Zajedničku vanjsku tarifu EU (EU CET), zadržavši namete na poljoprivredne proizvode kao što su to janjeće, goveđe i pileće meso. 


Tagovi

Velika Britanija Kontrola Carine Brexit Europska unija Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.