Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište peradi
  • 19.01.2023. 18:00

Uvozi se više mesa peradi i jaja zbog ptičje gripe?

Štete u Evropi su ogromne, a rješenje je pronađeno u uvozu iz dvije zemlje

Foto: Depositphoto/davit85
  • 76
  • 62
  • 0

Ptičja gripa hara u cijeloj Evropi, a pad proizvodnje nadoknađuje se uvozom iz Ukrajine i Brazila, izvještava Vilaggazdasag. Pritisak na proizvođače i prerađivače je velik.

Mađari uništili tri miliona peradi

U periodu od 4. novembra do 31. decembra prošle godine je mađarski Nacionalni ured za sigurnost lanca hrane Nébih zabilježio 89 epidemija. U 2023. je Zavod za zdravlje životinja prijavio još četiri epidemije, a Nébih je potvrdio bolest kod ptica koje se drže u Domu za životinje Noé.

Do sada je samo u toj zemlji uništeno tri miliona peradi. Šteta je procijenjena na iznos između 13 i 15 milijardi mađarskih forinti (33 do 38 milijuna eura). Stručnjaci procjenjuju da je ona dvostruko veća, ako se osnovnom iznosu dodaju indirektne štete i gubici.

Vijesti o ovoj bolesti stižu i iz Njemačke. U istočnoj Bavarskoj moraju uništiti 70.000 pataka. I u susjednoj Hrvatskoj su potvrđeni novi slučajevi ptičje gripe. 

Uništen je ogroman broj peradi (Foto: Depositphoto/lucidwaters)

Nedostatak nadoknađuju uvozom

Od 1. septembra su otkriveni slučajevi visoko patogenog virusa ptičjeg gripa u ukupno 543 farme peradi, 215 objekata koje drže ptice u zatvorenom i 1.410 divljih. Epidemija pogađa 28 evropskih zemalja i povezana je s ozbiljnim smanjenjem proizvodnje.

Rješenje je pronađeno u uvozu, najviše iz Ukrajine i Brazila. Pileće meso i jaja neometano dospijevaju u Evropu od kada je prije pola godine Evropski parlament ukinuo uvozne carine na robu iz Ukrajine.

Peradari u Francuskoj na koljenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Tačnih podataka o padu proizvodnje još nema. Najnoviji samo za Mađarsku pokazuju manje količine prerađene piletine.


Tagovi

Meso peradi Uvoz peradi Mađarska Evropa Ptičja gripa Uništavanje peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.