Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbjedna hrana
  • 01.08.2020. 09:30

Uskoro u BiH primjena Programa zdravstveno bezbjedne hrane

Program monitorniga trebalo bi da bude objavljen u prvoj polovini avgusta, u "Službenom glasniku", a sa njegovom primjenom krenuti će se osam dana nakon objavljivanja.

Foto: Depositphotos/RadilaRadilova
  • 103
  • 12
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pripemilo je program monitoringa, kako bi se sprovela kontrola ostataka pesticida u proizvodima biljnog porijekla, a u cilju zaštite zdravlja potrošača.

Nadležne institucije definisale su dokument prema direktivama Evropske unije, pod nazivom "Program monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja za 2020. godinu", po kom će se analizirati 19 biljnih proizvoda kao što su na primjer kruške, šljive, krastavci, pasulj, paradajz, krompir, karfiol, paprika, raž i drugo voće i povrće. 

Na osnovu ovog dokumenta, analizirati će se prisustvo i čak 176 aktivnih materija u poljoprivrednim proizvodima, poput fenamidona, bitertanola, akrinatrina i drugih.

Primjenjivati dobru poljoprivrednu praksu

Iz odjeljenja za biljnu proizvodnju, pri resornom ministarstvu navode da program monitoringa kao glavni prioritet ima zdravlje potrošača, odnosno, zdravstveno bezbjednu hranu.

Prguda: Na sopstvenom gazdinstvu može se proizvesti sve što treba

"Monitoringom želimo utvrditi kakva je hrana na domaćem tržištu. Da li sadrži maksimalno dozvoljene ostatke pesticida koji su propisani pravilnikom ministarstva. Ne smije se dovoditi u pitanje kvalitet hrane koju jedemo, tako da će kontrolama podlijegati kako domaći proizvodi tako i oni iz uvoza", navode iz resornog ministarstva.

Ovim putem takođe će se utvrđivati da li se naši poljoprivredni proizvođači pridržavaju načela dobre poljoprivredne prakse. Odnosno, da li voćari ili povrtari tretiraju usjeve propisanim sredstvima za zaštitu bilja i da li to rade na pravilan način.

Hrana sa pesticidima vratiće se uvozniku

Uzimanje uzoraka hrane obavljaće inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove, a analize će obavljati laboratorije ovlaštene od strane nadležnog ministarstva.

Oni koji se ne budu pridržavali propisanih pravila, biće sankcionisani dok će hrana koje bude sadržala prekomjerene količine pesticida, biti uništena ili vraćena uvozniku.

Program monitorniga trebalo bi da bude objavljen u prvoj polovini avgusta, u "Službenom glasniku", a sa njegovom primjenom krenuti će se osam dana nakon objavljivanja.

Domaći krompir na tržištu EU

Dokument će predstavljati dobru osnovu za sve buduće aktivnosti vezane za bezbjednost hrane, pri tom Republika Srpska ima definisan zakonodavni okvir kada je riječ o fitosanitarnom sektoru, što je važno sa aspekta zdravlja ljudi.

Iz ove institucije kažu da se već pet godina sprovodi kontrola karantinski štetnih organizama na biljkama, a da se za ove namjene godišnje izdvoji oko pola miliona KM.

Kao jedan od važnijih rezultata, ocjenjuju odobravanje EU za izvoz domaćeg krompira na njihovo tržište.


Tagovi

Program monitoringa Zdrava hrana Bezbjedna hrana Ministarstvo poljoprivrede Dobra poljoprivredna praksa Ostaci pesticida Fitosanitarni sektor


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

57


Glasova: 25

Da 43,9%

Glasova: 23

Ne 40,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete