Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 20.03.2023. 15:00

Ukrajinske žitarice: Šta je dogovoreno s Rusijom, a šta s EU?

Rusija nije pristala na dogovor o izvozu žitarica preko Crnog mora na više od 60 dana. Istovremeno, sporazum između Ukrajine i Evropske unije o liberalizaciji cestovnog prijevoza tereta produžen je do 30. juna 2024.

Foto: Depositphotos/pafnuti@ukr.net
  • 66
  • 6
  • 0

Dogovor koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskih žitarica iz Crnog mora obnovljen je u subotu na najmanje 60 dana, što je polovina razdoblja kojega su planirali UN i Ukrajina. 

"Crnomorska inicijativa za žitarice, zajedno s Memorandumom o promicanju ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva na svjetskim tržištima, ključni su za globalnu sigurnost hrane, posebno za zemlje u razvoju", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solsky izjavio je da je Ukrajina isporučila gotovo 500.000 tona pšenice za programe pomoći UN-a. On je u subotu insistirao da se sporazum o izvozu preko Crnog mora produži na 120 dana objasnivši da se tako može nastaviti pomagati onima kojima je potrebno te "spasiti svijet od gladi", piše Reuters.

Moskva postavlja uvjete

No, Rusija nije popustila nego je, dapače, najavila da će daljnje produženje nakon sredine maja ovisiti o uklanjanju određenih zapadnih sankcija, a koje se ne odnose na hranu i gnojivo. Naime, Moskva tvrdi da su ograničenja plaćanja, logistike i industrije osiguranja prepreka isporukama.

Ruski ambasador pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je u petak da Evropska unija, Sjedinjene Države i Britanija imaju dva mjeseca da izuzmu iz svojih sankcija cijeli lanac operacija koje prate tamošnji poljoprivredni sektor, ako žele nastaviti ukrajinski crnomorski sporazum o žitaricama. 

Traže da se Ruskoj poljoprivrednoj banci dopusti da se vrati u SWIFT bankarski sistem te da se Rusiji dopusti snabdijevanje poljoprivrednim strojevima i rezervnim dijelovima. 

Nebenzia je također rekao da treba ukinuti ograničenja osiguranja i pristupa lukama za njihove brodove i teret, ponovno pokrenuti cjevovod koji isporučuje amonijak u ukrajinsku crnomorsku luku, ali i deblokirati račune i financijske aktivnosti domaćih tvrtki za proizvodnju gnojiva. 

U UN-u potvrđuju da iako je postignut napredak u olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda, još uvijek postoje prepreke, posebno u vezi sa sistemima plaćanja.

Liberalizacija cestovnog prijevoza tereta

Istovremeno, sporazum između Ukrajine i Evropske unije o liberalizaciji cestovnog prijevoza tereta produžen je do 30. juna 2024., pišu ukrajinski mediji pozivajući se na objavu ministra infrastrukture Ukrajine Oleksandra Kubrakova na Twitteru. 

"Tokom prve godine sporazum je dokazao svoju učinkovitost. Za vrijeme njegove provedbe obujam cestovnog prijevoza tereta porastao je za više od 50 posto. Kako bi bio i veći, razvijamo graničnu infrastrukturu zajedno s EU", napisao je Kubrakov. 

Prvi takav dogovor potpisan je u maju prošle godine i bila je to odluka bez presedana. Tada su uvedene suspenzije na uvozne carine, kvote i mjere trgovinske zaštite koje se odnose na ukrajinski izvoz u EU, kako bi se podržalo gospodarstvo zemlje.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Crno more Rusija Ukrajina Sporazum 60 dana Liberalizacija trgovine Oleksandar Kubrakov Stephane Dujarric Europska unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić