Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 20.07.2022. 11:15

Ukida se zabrana izvoza žitarica iz Srbije?

Prema riječima predsjednika za opstanak poljoprivrednika Srbije, četiri od pet zahtjeva je ministar uzeo u razmatranje, jedan odložio, a dva sam dodao

Foto: Đorđe Lalić
  • 92
  • 4
  • 0

Vlada Srbije ukinut će zabranu izvoza žitarica na sljedećoj sednici. Trgovanje će ponovo, poslije skoro četiri mjeseca, opet biti slobodno i neograničeno, prenose Večernje novosti.

Stručnjaci u Srbiji su pozdravili ovu odluku, ali ističu i da je bila nepotrebna, jer se žitarica proizvodi žitarica dovoljno za vlastute potrebe, ali i za izvoz. Naročito kada se znalo da će se ući u žetvu sa velikim zalihama. Da će biti skinuta zabrana, potvrdio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, poslije sastanka s predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. To je, ujedno, bio i njihov glavni zahtjev.

"Na sljedećoj sjednici vlade bit će predložen slobodan izvoz žitarica. Obavijestio sam predstavnike udruženja o tome. Isto tako, imamo neke tehničke stvari koje smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima i odlaganjem plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u dijelovima s ekstremnom sušom", rekao je Nedimović.

Rok od nedjelju dana za dana obećanja?

Predsjednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina rekao je da su dobili obećanje da će ministar obezbijediti da premija za mlijeko ponovo bude 15 dinara (0,25 KM, op.ur.) po litri i da su se složili da sačekaju nedjelju dana kako bi sva obećanja bila ispunjena.

"Sačekat ćemo tu nedelju dana da vidimo da li će ministar da ispuni obećanja koja nam je dao, pa ćemo onda donijeti odluku da li će biti protesta i kada", naglasio je Baćanin i dodao da sada sve zavisi od toga šta će ministar da ispuni od obećanja, ali i da su svjesni da neke stvari ne mogu da se riješe u jednom danu i na jednom sastanku.

Proizvođači zbog suše ne mogu da plate zakup

Kako je rekao Baćanin, ministar je ponudio pomoć da se uvede moratorijum na otplatu kredita, kojima poljoprivrednici finansiraju proizvodnju, ali i da će pokušati da odlože plaćanje zakupa državnih oranica, jer proizvođači ne mogu zbog suše da ga plate.

"Idemo do kraja, da konačno uvedemo red u srpski agrar. Poljoprivrednici gube tri dinara po kilogramu sa sadašnjom cijenom pšenice, jer je otkupna cena 35 dinara (58 KM, op.ur.), a proizvodna 38 dinara", navodi Baćanin i dodaje da je sve ispod 45 dinara za kilogram malo. 

Prinosi i kvalitet bh. pšenice su zadovoljavajući, ali gdje će završiti?

Otkupljivači ratarima plaćaju 30 dinara po kilogramu, a robnim rezervama tu istu pšenicu prodaju po 40 dinara, koliko država plaća.

Šta je sa zahtjevima?

Prema riječima predsjednika ovog udruženja, četiri od pet zahtjeva poljoprivrednika je ministar uzeo u razmatranje, jedan odložio, a dva sam dodao, prenosi Danas.

"Rečeno nam je da je to sa izvozom žita prihvaćeno. Naš zahtjev za povećanje podsticaja povrtarima je uzet u razmatranje, kao i povećanje količina subvencionisnog dizel goriva na NIS pumpama“, objašnjava Baćina.


Tagovi

Izvoz žitarica Branislav Nedimović Zalihe žitarica Vukašin Baćina Plaćanje zakupa Zahtjevi poljoprivrednika Srbija Izvoz pšenice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete