Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 19.07.2022. 10:30

Prinosi i kvalitet bh. pšenice su zadovoljavajući, ali gdje će završiti?

Žetva pšenice u Federaciji BiH je završena. Potrebno je da se i zadrži u zemlji, naglašava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH

Foto: Maja Celing Celić
  • 145
  • 7
  • 0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je za FENA-u da je žetva pšenice u Federaciji BiH završena, te da je njen ovogodišnji urod i kvalitet zadovoljavajući. 

Zadržati pšenicu u BiH 

Istakao je potrebu da se domaća pšenica zadrži u BiH, da je otkupe entiteti i deponuju u robne rezerve. Prema informacijama sa terena, privatnici otkupljuju pšenicu i pripremaju je za izvoz u Tursku, što znači da će kasnije, u nedostatku država morati nabavljati robu izvana, slabije kvalitete. 

Otkupna cijena po kilogramu se kreće od 0,60 do 0,65 feninga zavisno od kvalitete.

Kaže kako se na poljoprivrednu proizvodnju direktno odrazio rast cijena goriva, mineralnih đubriva i opšta inflacija. Usjevi koji su bili ugroženi sušom su se uspjeli oporaviti, jer je kiša pala na vrijeme što se najviše odrazilo na kukuruz. 

Kukuruz je u dobrom stanju (Foto: Ž.R.Kristić)

Riješiti problem graničnih prelaza

Kada su u pitanju ostale poljoprivredne kulture, ističe da su dobro rodili krastavci kornišoni, ali je veliki problem zadržavanja kamiona na granicama, posebno u već započetoj sezoni izvoza lako kvarljive robe, naveo je Bićo.

Šokantne fotografije bh. kornišona - njemački kupac ih odbio, ogromna šteta

Ukazao je na dugogodišnji problem plasmana domaćih proizvoda i uvoza jeftine robe, prije svega poljoprivrednih proizvoda, koji guši domaću proizvodnju. Trenutno je aktualna lubenica, a ubrzo će slična situacija biti s paradajzom, paprikom i drugom robom.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Nedžad Bićo Pšenica Cijena pšenice Urod Granični prelazi Uvozna roba Izvoz u Tursku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.