Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Bijeljini
  • 07.04.2023. 13:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Ujedinili se poljoprivrednici: Nakon protesta, oštra poruka Dodika

Više stotina poljoprivrednika okupilo se na protestima u Bijeljini. Reagirao prvi čovjek RS.

Foto: Info Bijeljina
  • 408
  • 74
  • 0

Kako je i obećao, predsjednik Udruženja "Sela Semberije i Majevice", Savo Bakajlić, poveo je danas kolonu poljoprivrednika na proteste. Oko 150 traktora, učesnika protesta, prošlo je magistralnim putem Brčko - Bijeljina, a tačno u podne pridružili su se ostalim poljoprivrednicima ispred Agrotržnog centra.

"Kad selo umre rodi se glad", poruka je koju su poljoprivrednici istaknuli na traktorima. Njihovi zahtjevi su odavno nepromijenjeni i u najkraćem se odnose na zaštitu domaće proizvodnje.

Kad selo umre rodi se glad, poručili poljoprivrednici 

"Mi jednostavno hoćemo da se čuje riječ naroda i poljoprivrednog proizvođača. Neko hoće namjerno da uništi nas, naše porodice, da se selimo s ovih prostora", rekao je prvi čovjek bijeljinskih poljoprivrednika, zahvalivši okupljenima na podršci i poručivši da ih nikada neće izdati.

Zajednički nastup

On je danas sa predsjednicima Udruženja poljoprivrednika FBiH i Udruženja "Žito" iz Odžaka, Nedžadom Bićom i Jurom Kapačevićem, potpisao memorandum o zajedničkom nastupu na nivou Bosne i Hercegovine.

"To podrazumijeva jedinstvo u zahtjevima koji se odnose na zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana na uvoznu robu kako bi naš proizvođač bio konkurentan", naveo je Bakajlić. 

Organizatori zadovoljni odzivom na proteste (Foto: S. Bakajlić)

Prvi naredni korak, kako ističe, biće upućivanje zahtjeva za sastanak s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Oglasio se Dodik

Nakon održanih protesta, oglasio se i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je okupljanje poljoprivrednika ocijenio neopravdanim. 

"Od svih tih traktora koji tamo dolaze, država je sigurno investirala 40 posto donacije da se oni kupe, ali ne da hodaju po ulicama nego da rade u poljoprivredi", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru. 

Također, komentirao je nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog retroaktivne naplate poreza na dohodak, navodeći kako je "nemoguće ne platiti obaveze državi, a tražiti da se isplati sve i jedan fening poticaja. 

"Ti ljudi neće to rješavati na taj način. I nema potrebe da na taj način rješavati jer je to pitanje koje i ja znam i ja hoću da se to pitanje riješi. Ukoliko budu izlazili na ulice, neće se riješiti", dodao je Dodik.


Tagovi

Protesti Bijeljina Savo Bakajlić Nedžad Bićo Juro Kopačević Poljoprivrednici Zahtjevi poljoprivrednika Plavi dizel


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.