Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 06.04.2023. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Protesti u Bijeljini: Na ulice će traktori, kuka i motika

Poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana. Okupit će se u 12 sati.

Foto: Đorđe Simović (Ilustracija)
  • 214
  • 11
  • 0

"Sve je utegnuto i spremno za proteste", kaže za Agroklub, Savo Bakajlić, predjsednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice". Poljoprivrednici iz bijeljinskih sela će u petak, 7. aprila, između 10 i 11 sati, traktorima krenuti ka centralnom mjestu okupljanja - platou Agrotržnog centra gdje će u 12 sati biti održan veliki protest. 

"Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena", navodi Bakajlić. 

Podjsetimo, farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju Porezna uprava RS tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati. 

"Na proteste izlaze i kuka i motika. Podržat će nas veliki broj građana, jer vidi narod da će ostati bez hrane", ističe naš sagovornik.  

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini dat će i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje "Žito" iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti Bijeljina Semberija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete