Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 04.04.2023. 13:30

Porezna uprava RS: Poljoprivrednici nisu izmirili obaveze, ne naplaćujemo retroaktivno

U pitanju su zaostale porezne obaveze koje poljoprivrednici nisu blagovremeno izvršili, zbog čega im je Porezna uprava i dostavila opomene, naveli su

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 149
  • 10
  • 0

Porezna uprava Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u ovom mjesecu održala je niz sastanaka sa nosiocima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u RS, sa ciljem da ih upoznaju sa njihovim pravima i obavezama koje proističu iz važećih zakonskih propisa.

Održani su sastanci u Bijeljini, Gradišci, Laktašima i Srpcu, na kojima su pored poljoprivrednika prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica i njihovih stručnih službi, kao i značajan broj knjigovođa. Poljoprivrednici su upoznati sa propisima, između ostalog da su, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, obveznici poreza na dohodak koji se obračunava po stopi od 10 posto na razliku ukupnih ostvarenih prihoda i rashoda, obavezni do 31. marta prijaviti porez na dohodak koji su ostvarili u prethodnoj godini.

"Objašnjeno im je i da se kod podnošenja prijava za porez na dohodak za 2021. i 2022. godinu ne radi o retroaktivnom obračunavanju obaveza, već da su u pitanju zaostale porezne obaveze koje poljoprivrednici nisu blagovremeno izvršili, zbog čega im je Porezna uprava i dostavila opomene", pojašnjavaju iz Porezne uprave RS.

Popustilo strpljenje: Veliki protest bh. poljoprivrednika 7. aprila

Uveli su, napoiminju i mogućnost da u ime nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u RS, Porezna uprava predispuni obrazac 1002 - mjesečnu prijavu poreza po odbitku, odnosno takozvani Pre-filling, a koji poljoprivrednici mogu pregledati i preuzeti u mjesno nadležnim područnim jedinicama uprave.

"I ovom prilikom, pozivamo sve obveznike, pa tako i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, da poštuju zakonom propisane rokove, te da na vrijeme podnose porezne prijave, ali i da u zadatim rokovima plate zakonski propisane obaveze", naveli su.


Tagovi

Porez na dogodak Poljoprivrednici Poljoprivredna gazdinstva Porezna uprava RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.