Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 29.12.2020. 11:30

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Sve farmere u našoj zemlji povezuje zajedničko nezadovoljstvo

U toku proteklog dana, u Bijeljini i Gradišci okupili su se i poljoprivrednici iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Krajine. Zajedničko im je što su svi oni nezadovoljni kako Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodi politiku.

Foto: Vlastimir Usorac
  • 171
  • 147
  • 0

Na jučerašnje izjave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca, Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine imalo je adekvatan odgovor.

Kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, svojim komentarima na juče održan protest poljoprivrednika iz čitave zemlje, Košarac je samo potvrdio da nije dorastao funkciji koju vrši na državnom nivou.

"Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija, smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se borba farmera koristi u stranačkim okršajima dokaz je, pak, nemoći ministra vanjskih poslova i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja", stoji u dopisu.

 Poljoprivreda ne treba niti zna za granice

Prema riječima proizvođača, oni samo ističu da su protest od prethodnog dana organizovali poljoprivrednici iz cijele zemlje. Ministar ima pogrešan stav ako misli da bi se trebao obratiti samo proizvođačima iz Republike Srpske.

Usorac: Naša poljoprivreda je narušena prekomjernim uvozom

U toku proteklog dana, u Bijeljini i Gradišci okupili su se i farmeri iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Krajine. Zajedničko im je što su svi oni nezadovoljni kako Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodi politiku.

Poljoprivredna proizvodnja ne zna za politiku i granice među entitetima. "Vrijeme je da ministar Košarac shvati kako su odavno prošla vremena kad nas je mogao dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. U tom kontekstu, sramotnom smatramo izjavu njegovog stranačkog kolege i advokata, ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića, koji tvrdi da poljoprivrednicima iz Federacije nije mjesto na graničnim prelazima u RS", odlučni su poljoprivrednici, pri tom poručujući ministru Pašaliću da je njihovo mjesto svuda gdje se brane interesi poljoprivrednih proizvođača.

U rješenje se treba uključiti i Predsjedništvo BiH

U dopisu se još navodi da je Staša Košarac više puta dokazao kako nije zainteresovan za posao koji obavlja i kako će i u narednom periodu nastaviti sa dosadašnjom praksom.

"U skladu s tim, jučer smo tražili da se u rješavanje problema zaštite domaće proizvodnje što hitnije uključi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da su članovi Predsjedništva ipak malo ozbiljniji političari i da će naša situacija naići na njihovo razumijevanje", nadaju se domaći poljoprivredni proizvođači.


Tagovi

Udruženje poljoprivrednika FBiH Protest poljoprivrednika Zaštita domaće proizvodnje Staša Košarac Predsjedništvo BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !