Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vuka
  • 19.01.2023. 07:30

Ubijanje vukova je moguće prema Direktivi o staništima - poručuje Virginijus Sinkevičius

Odnosi se na sprečavanje ozbiljne štete u stočarstvu i usjevima, a u interesu je javne sigurnosti i zdravlja

Foto: Depositphotos/imagebrokermicrostock
  • 57
  • 4
  • 0

U pismu Evropskom parlamentu povjerenik za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius je dao do znanja da prema članu 16. Direktive o staništima (FFH) države članice mogu napraviti odstupanja u pogledu statusa stroge zaštite vukova, izvještava Agrarheute. To se odnosi na sprečavanje ozbiljne štete u stočarstvu i usjevima, a u interesu je javne sigurnosti i zdravlja.

Sinkevičius je odgovorio na zahtjev njemačkog poslanika Evropske narodne stranke (EPP) Davida McAllistera. Naime, bivši premijer Donje Saksonije i sadašnji član EP-a je u pisanom zahtjevu Evropskoj komisiji želio znati kako će ocijeniti prijedlog da se u Njemačkoj uvede aktivno upravljanje ovim životinjama.

Ugrožavaju stočarstvo

McAllister je naveo da su se stabilne populacije teritorijalnih vukova razvile u mnogim državama, a njihov godišnji porast je 30 posto što pretpostavlja povoljan status očuvanosti ove vrste. Preventivne mjere koje se provode su neefikasne. Domaće životinje na paši nisu zaštićene, a izmjena njemačkog Saveznog zakona o zaštiti prirode iz 2020. nije donijela olakšanje stočarima.

Kao dobar primjer upravljanja populacijom naveo je Francusku i Švedsku. U potonjoj je dopušteno ubiti 75 vukova od ukupne populacije njih 460. 

Glasali o vukovima - evroparlametnarci žele oslabiti njegovu zaštitu

U Njemačkoj je pak, prema podacima Federalne agencije za zaštitu prirode u 2021./22. živjelo ukupno 1.175 vukova u 161 u čoporu, 43 para te kao jedinke.

Sinkevičius je naveo da je cilj upravljanja zaštita životinja na ispaši, ali i divlji životinja. Ističe da član 16. Direktive o staništima dozvoljava izuzetke od stroge zaštite ovih predatora, zbog drugih uvjerljivih razloga, uključujući socijalne ili ekonomske. Selektivno uklanjanje određenog broja jedinki zaštićene vrste dozvoljeno je pod strogim uslovima.


Tagovi

Vukovi Evropski parlament Evropska komisija Status vuka Zaštita vuka Virginijus Sinkevičius


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.