Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vukova
  • 26.11.2022. 07:30

Glasali o vukovima - evroparlametnarci žele oslabiti njegovu zaštitu

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Evropsku komisiju da ublaži status zaštite vukova, ali i medvjeda

Foto: Depositphoto/LuigiMorbidelli
  • 77
  • 23
  • 0

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se oslabljuje zaštita ovih divljih životinja. Zastupnici su u četvrtak podržali smanjenje statusa očuvanja vuka prema Bernskoj konvenciji kako bi se zaštitila stoka. Također su usvojili mogućnost fleksibilne pomoći pogođenim poljoprivrednicima.

U posljednjih deset godina značajno se povećao broj vukova u Evropi. Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, na Crvenoj listi ugroženih vrsta 2012. godine bilo je 12.000 vukova. U 2022. se očekuje povećanje tog broja na 19.000 u 27 država članica, dok bi na području cijele Evrope taj broj mogao iznositi 21.500.

Većina podržala rezoluciju

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Evropsku komisiju da ublaži status zaštite vukova i medvjeda. Navode da se broj nekoliko strogo zaštićenih vrsta velikih mesoždera povećava u EU. Izrazili su zabrinutost zbog sve češćih napada na stoku od strane vukova, ali i ugrožavanja života ljudi.

Stres kod ovaca nakon napada vuka ima velike posljedice

Zastupnici žele da Komisija nastavi da procjenjuje i prati populaciju velikih zvijeri, štetu uzrokovanu njihovim napadima i da podstiče bolju prekograničnu saradnju između država članica, dok se mesožderi kreću na velikim udaljenostima. Neophodno je naučno identifikovati najbolje moguće preventivne mere za smanjenje napada.

Vukovi ne poznaju granice (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Više finansirati poljoprivrednike

Naknada stočarima u slučaju napada razlikuje se od zemlje do zemlje i oni ne primaju uvijek puni iznos za pretrpljenu štetu. Zbog toga je potrebno razmotriti izmjenu smjernica država članica kako bi se olakšala naknada štete od strane velikih grabežljivaca. Najveći pritisak trpi sektor ovčarstva i kozarstva. Potrebno je identifikovati dugoročne mogućnosti finansiranja preventivnih mjera, adekvatne naknade za pretrpljene gubitke, troškove nastale kao rezultat napada velikih zvijeri i mjere ublažavanja.

Kritike rezolucije

Brojne organizacije za zaštitu prirode kritikovale su donijetu rezoluciju. WWF Evropa navodi da je to u direktnoj suprotnosti sa znanstvenim podacima i da je ovo glasanje posljednje u nizu pokušaja u proteklih nekoliko godina da se smanji status pravne zaštite za velike mesoždere, posebno vukova.

Iz ove organizacije objašnjavaju da umjesto što se promoviše bajka da će odstrel riješiti sve probleme, europarlamentarci bi se trebali fokusirati na već dostupna rješenja. Poljoprivrednici treba da dobiju nadoknadu štete i podršku za provedbu preventivnih mjera.


Tagovi

Evropski parlament Evropska komisija Vuk Status vuka Bernska konvencija WWF Evropa Zaštita vukova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.