Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 21.10.2020. 07:30

U zaštiti usjeva od divljači učinkovita tehnologija ultrazvučnih talasa?

Italijanski istraživači sprovode projekt naziva Ultrarep, a odnosi se na uređaje koji emituju ultrazvučne frekvencije za zaštitu usjeva od divljači.

Foto: Depositphotos/pictureguy
  • 75
  • 16
  • 0

Divlje životinje u poljoprivredi stvaraju štete, a njihova se prisutnost povećava u nekim dijelovima Evrope, pogotovo u Italiji. Stoga su ondašnji istraživači odlučili ispitati tehnologiju koja bi to mogla spriječiti, a neće istovremeno štetiti okolišu ni životinjama.

Započeli su sa projetktom ULTRAsound Animal REPeller (ULTRAREP), a on se odnosi na inovativnu zvučnu tehnologiju za zaštitu usjeva od divljači i to na održiv način. Naime, riječ je o uređajima koji emituju niz impulsa ultrazvučnih frekvencija, što ih tjera dalje. 

Gubitak prinosa i prihoda zbog štete

Samo u italijanskoj regiji Toskani živi preko 400.000 divljih životinja i to uglavnom svinja, srna i jelena. One su često krivci za ozbiljne štete na usjevima, što u krajnjem slučaju rezultira i gubitkom prinosa i prihoda od poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj se problem javlja u svim krajevima, u ravnicama, brdima te u šumskim gazdinstvima.

Zaštita voćaka od divljači i glodara - ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

"Poljoprivrednici u Toskani se u 80% slučajeva suočavaju sa divljim svinjama, a slijede srna i jelen lopatar. Situacija je alarmantna i pogađa vinograde, žitarice i uljarice, ali i voće i povrće", tvrdi Massimiliano Biagi, agronom i tehnički direktor farme Barone Ricasoli koji je zadužen za operativnu grupu ovog projekta.

Dodao je i da se u posljednjih pet godina broj ove vrste životinja udvostručio te da se nadaju da je rješenje ultrazvučna tehnologija.

Jeftinije i lakše postavljanje od mreža

Konzorcij ove operativne grupe sastoji se od 10 partnera, uključujući i četiri farme te dva istraživača. Dvije posmatrane poljoprivredne proizvodnje smještene su u brdskom vinogorju, Chianti Classico, jedna na području Val di Cornia za hortikulturalnu proizvodnju i jedna u planinskom području. Zbog svog geografskog položaja, sve one služe za testiranje ULTRAREP sistema u različitim krajolicima.

"Prisutnost divljači je ogromna i stvara velike probleme u proizvodnji grožđa", upozorava Biagi. Kaže da u isto vrijeme žele zaštiti okoliš i zato smatraju da metalne ograde nisu rješenje.

Koje štete uzrokuje divljač i kako ih spriječiti?

Biagi napominje i da drugi sistemi poput skloništa, ograda sa mrežom ili električnom energijom često pokazuju ograničenu učinkovitost i visoke troškove instalacije i upravljanja. Stoga je on uvjeren da ova nova tehnologija nudi zanimljiv i pouzdan alat za smanjenje štete u poljoprivredi.

Podsjetimo i novozelandski stočar i inovator, Craig Piggott, koristi vibracije i zvučne signale kada je riječ o uzgoju stoke koje obitava na pašnjacima. 

Ogrlice za upravljanje govedima apsurd ili komercijalna stvarnost?

"Sistem stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem", pojašnjava Piggot rekvši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

Vrijeme će pokazati hoće li se sličnom modelu prilagoditi i divljač. 


Tagovi

ULTRAREP Italija Massimiliano Biagi Zaštita od divljači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.