Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcija na terenu
  • 06.03.2022. 10:30

U RS cijena goriva premašila 3 KM, uskoro poskupljenje i u FBiH 

Pojačane kontrole u FBiH. Pored izrečenih finansijskih sankcija, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti

Foto: Screenshot/N1
  • 286
  • 93
  • 0

Trend poskupljenja goriva u Bosni i Hercegovini je nastavljen i protekla dva dana. U Republici Srpskoj jučer je cijena dizela premašila tri marke po litru i na pojedinim benziskim pumpama doseže do čak 3,10 KM. Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su za N1 kazali kako se vrše kontrole i da će izvještaj o stanju na terenu, biti po njihovom okončanju.

U skladu s rastom cijena nafte na svjetskom tržištu, očekuje se da će one uskoro i u Federaciji BiH prijeći 3 KM. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je poskupljenje neminovno, ali kako neće dozvoliti da cijene iz zaliha dosežu taj nivo.

Neminovan rast cijena i u FBiH

Takvi pokušaji su, kako navode, već zabilježeni zbog čega su tokom vikenda naloženi pojačani inspekcijski nadzori nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH.

"Svi prometnici tečnim naftnim derivatima koje federalni inspektori zateknu u prekršaju, bit će najoštrije sankcionirani", naveli su iz FUZIP-a.

Cijene goriva neće skočiti na 4 KM - ko je kršio ograničenje marži?

Prema trenutno dostupnim podacima, pored izrečenih finansijskih sankcija, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

"Upozoravamo sve privredne subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH", rekao je Anis Ajdinović, direktor FUZIP.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako postoje različiti modaliteti da se utiče na cijenu goriva, a jedan od njih je smanjenje akciza, što bi bila dobra jednokratna poruka. Istakao je kako bi smanjenje akciza značilo samo jednokratno smanjenje jer bi cijena goriva koja bi se u tom trenutku formirala već narednog ili za dva dana bila ponovo povećana ako bude nastavljeno poskupljenje sirove nafte.

"Dokle god traju ratni sukobi, vjerovatno ćemo se nalaziti pod tim izazovom. To bi bila dobra jednokratna poruka", rekao je Tegeltija, piše Srna. Dodao je i kako je sasvim sigurno da će još neko vrijeme biti nestabilne cijene naftnih derivata.


Tagovi

Nafta Gorivo Cijene Ajdin Ajdinović Inspekcija Republika Srpska Federacija BiH Zoran Tegeltija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...